Boris Ćavar
Typography

LU ŠLJUKA Lekenik tradicionalno prvog dana Nove godine održava svoj Memorijal za umrle lovce. Radi se o lovcima koji su ovaj svijet napustili u doba korone pa ih prijatelji nisu mogli dostojno ispratiti. Prošle godine za Stjepandan odmah nakon Božića održan je Memorijal za Ivana Tuđmana.

lu 1

Kroz lov se sjećamo kakvi su ljudi bili

Za Novu godinu bio je Memorijal Ivan Sovina za lovca i kinologa koji je pola stoljeća bio lovac.

No u lovištu Kalje kojim gospodari LU ŠLJUKA Lekenik poplava je spriječila lov na divlje svinje. Zato se prvog dana Nove godine u podne održao Memorijal za Ivana Sovinu.

lu 3

Naravno to je bila prilika da se lovci prisjete svojih umrlih prijatelja koji su godinama lovili stazama po kojima drugi danas hode. To je rekao i Ivica Kovačević predsjednik lekeničke ŠLJUKE. Ivan Sovina je volio loviti šljuke i pernatu divljač pa je njemu u sjećanje upriličen lov na sitnu divljač.

Franc Pirš lovnik je rasporedio lovce u dvije grupe koje su otišle u lovište.Zbog poplave u polju lovci su po toplom vremenu pješačili po desetak kilometara po blatu. No dosta fazana i zec našli su se na počasti divljači. Odlučeno je da se ovaj Memorijal za umrle lovce održava svake godine.Jer kroz lov su umrli lovci pokazali kako su živjeli kao veliki ljudi.

lu 4Za posavinu.org piše: Boris ĆAVAR