Boris Ćavar
Typography

Poziv na Gozbu janjeta, u spomen Tanji Malešević. Zanimljiva promocija je održana u ponedeljak 3.veljače u zagrebačkoj Knjižnici Bogdan Ogrizović. Svoje tri nove knjige, među kojima i likovna monografija o prerano preminuloj sestri Tanji, promovirao je njen brat Bogdan Malešević. Književnik, teatralog, povjesničar umjetnosti i nositelj Zaklade obitelji Malešević u Cerniku kod Nove Gradiške, okupio je raznolike pomotore.

promocija 900

Radi se o likovnoj monografiji „Tanja“ na 250 stranica, gdje je sažet život i rad pokojne Tanje Malešević, akademske slikarice (1964.-2017.). Druga je knjiga Vrhovi cedara libanonskih, što je zapravo Maleševićev roman posvećen sestri. Treća je knjiga Veronikin rubac, ili Kako je umrla Tanja, a to su razgovori i eseji o likovnim umjetnicima.

Kako je na promociji kazao autor Bogdan Malešević, njegova je sestra umrla kao janje, što je mu kazala časna sestra Božjeg Milosrđa. No, on tvrdi da je mu sestra ubijena u bolnici?Sestri je podigao grobnicu, ali i veće spomenike. Zaklada obitelji Malešević otvorena je u Franjevačkom samostanu Cernik. Postuhmna izložba prije godinu dana u zagrebačkoj Dubravi, te ova monografija i knjige o Tanji. Uoču Uskrsa u Cerniku bi trebala biti promocija monografije.promocija 501

Zijad Gračić, zagrebački glumac rođen u Tuzli surađivao je s Maleševićem na dramskim predstavama. Na promociji je jasno i glasno čitao odlomke iz autorovih knjiga, a uskoro obilježava tri i pol desetljeća glumačkog rada.
„Zajedno smo uradili najveća djela za našu Crkvu, „Faustinin dnevnnik“. Bogdan je govorio iz dubine srca. Mistici su čuđenje vjernika i danas, a Bog se služi s njima. No, mistici su danas i prezreni, kazao je fra Stanko Pavlović, franjevac iz Gruda u BiH, poznavatelj obitelji Malešević. Stanko Špoljarić, likovni kritičar, koji je poznavao pokojnog Duška Maleševića, oca Bogdana i Tanje, pratio rad majke Maje i pokojne setre Tanje. Govorio je o likovnim i umjetničkim dosezima Tanje Malešević, s osvrtom na bogato stvaralaštvo obitelji Malešević, koji su zadužili hrvatsku kulturu.

promocija 500

Napisao i snimio: Boris ĆAVAR

Tom Držić, umirovljeni novinar i urednik Hrvatskog tjednika, poznavatelj i vršnjak pok. Duška Maleševića, oca obitelji, govorio je o značajkama rada Tanje Malešević, ali se osvrnuo i na stvaralaštvo obitelji Malešević. Čestitao je autoru knjiga Bogdanu Maleševiću i kazao da su ove knjige i monografija najbolji spomenik Tanji Malešević.promocija 901