07
Tue, Apr
15 New Articles

Boris Ćavar
Typography

Stotinjak lovaca LD „Kapela“ Jezerane na osamsto metara nad morem otvorili su lovnu sezonu druženjem. Na lokaciji Pišćetak, okupili su se sa svojim prijateljima i gostima, podno vrha Velike Kapele. Ličani cjene prijatelje, koji su došli sa svih strana, a na velikom skupu, veliko i ličko veselje.

lov kapela

Dok predsjednik Vladimir Milohnoja pazi da se nekoliko janjaca na ražnju okreću kako treba, a gulaš bude papren, lovnik Mladen Milohnoja piše dokumente za lov. Zbor lovaca, pozdravljanje i upozorenje, love se samo divlje svinje i štetočine.

Treba paziti na sigurnost u lovu pogonom. Nakon nekoliko dana kiše, sunce se pojavilo i obasjalo Pišćetak i Kapelu. Blato nikome ne smeta, ima ga na čizmama koje gaze po šumskom putu. Ondje Šumarija Brinje ima svoje radilište, a njima treba zahvaliti na pomoći pri građenju nastambi.

Voditelj lova je Mika Gerovac, koji pozorno raspoređuje lovce „na štand“, dok su psi goniči već okružili teren za pogon. Zanimljivo je kako se lovu odazvalo dosta mladih članova društva, koji su doveli svoje goste i prijatelje društva. Uz to, šesedeset posto članova  društva žive i rade izvan Like. Tradicionalno, za otvorenje lovne sezone, priredi se nezaboravno druženje.

Još je rosa padala sa visokih smreka i bukvi kad je zavladala tišina. Odjednom gromki lavež psa goniča odjeknu u dolini. Lovci na „štandu“ duž blatnjavog šumskog puta pogledaše nizbrdo, no samo se sunce probijalo kroz visoke krošnje. Kad se lavež pasa približio svi napeti očekuju da čuju divlje svinje. Lavež se ponovio još bliže, pa opet nastavio ispod „štanda“ i nestao. Iščekivanje, pa opet samo padanje kapi vode sa drveća koje je kiša natopila.

„Osjetite li ovaj miris, divlje svinje su prošle ovuda, bočno su otišle“, pomalo razočaran govori Damir Vikić, lovac iz pogona. Na ivici šumskog puta vuk je ostavio tragove, prije neku noć je zaklao ovcu u blizini. Kad je pogon stao, tri lisice, kao da su znale da je kraj lova, pobjegoše uzbrdo. Na srne koje je pogon uplašio lovci nisu htjeli pucati, jer love se divlje svinje. Baš u divlje svinje napravile dosta štete ove jeseni, dok su uništavale krumpir na poljima. No, ove divlje svinje  iz Kapele, kao da su magistrirale bježanje od lovaca.

lov kapela1

Zbor na koncu lova, lovnik Mladen Milohnoja zahvaljuje svima na sudjelovanju. Predsjednik LD „Kapela“, Vladimir Milohnoja ne može a ne zahvaliti bivšim predsjednicima koji su omogućili ovakve skupove. Mirko Sertić, Frane Mesić i Ivan Pernar izborili su se za ovo lovište na Pešćetku i organizirali uređenje nastambi. Mirko Sertić je bio nazočan i zahvalio svima koji su pomogli društvu, te pozvao mlade lovce da tako nastave.
 
Da nije kuhara Frane Sertića, ne bi lovci pojeli gulaš do zadnje žlice. Mladi ekonom Ivica Jelić brinuo se da ničega ne nedostaje. On je sin zimus preminulog Nikole Jelića, lovočuvara  koji je ostao lovac do zadnjeg dana svog života. Lička lovačka tradicija je duboka, kao korjenite bukve iz Kapele.

Obitelj Perlić opet zajedno, lovci djed,sin i unuk, ne propuštaju druženje. Osamnaestogodišnji Mihovil Perlić još „vježba“ za lovca, pa je naučio na harmonici svirati i pjevati stare pjesme. Pomaže mu Goran Medanović, Perlićev gost iz Velike Gorice, koji je oduševljen skupom podno Kapele. Već se mrak spuštao na vrh Velike Kapele kad su Ličani ispratili svoje prijatelje.
 
Tekst i snimka: Boris ĆAVAR{jathumbnail off}