Boris Ćavar
Typography

U Franjevačkom samostanu župe Svetog Petra Apostola u Cerniku kod Nove Gradiške, 31. svibnja održana je promocija monografije „ZAKLADA OBITELJI MALEŠEVIĆ- DEVET ANĐEOSKIH KOROVA“. To je monografija o izložbi, održanoj 15. prosinca 2018. godine, o čemu smo pisali. Radi se o Zakladi umjetničke obitelji Malešević, koja je cerničkom samostanu darovala stotinjak slika, kao kulturnu ostavštinu hrvatskom puku.

cernik 901

Nazočne je na početku promocije pozdravio domaćin fra Vjenceslav Janjić, gvardijan. ( Inače rođen u posavskom mjestu Vidovice) On je kazao kako je zagrebačka umjetnička obitelj Malešević uz svoju Zakladu poklonila cerničkom samostanu i ovu monografiju. Franjevački samostan je provjereni čuvar višestoljetne kulturne baštine našeg naroda, te im od srca hvala, naglasio je fra Vjenceslav Janjić, cernički gvardijan.

Stanko Špoljarić, likovni kritičar i autor teksta u Monogarfiji, stručnim riječima, ali i riječima od srca govorio je o umjetničkim dosezima obitelji Malešević. Pokojni Duško Malešević, otac, za hrvatsku kulturu ostavio je značajan umjetnički opus. Iza njega je ostala supruga Maja, koja i danas u podmaklim godinama stvara. Pokojna je i njihova kćerka Tanja Malešević, umrla prije dvije godine, akademska slikarica koja je ostavila veliki odjek u slikarstvu.

cernik 1024

Bogdan Malešević, sin Maje i Duška je književnik i povjesničar umjetnosti koji je Zakladu Malešević pretvorio u svoje životno djelo. Želja je mu da bogata umjetnička ostavština Maleševića ostane kao trajna vrijednost hrvatskoj kulturi. Za sve je to krivac pater Dragan Majić, isusovac, koji četiri desetljeća poznaje umjetničku obitelj Malešević. On je zdrušno prihvatio Bogdanovu ideju i ocjenio kako je Franjevački samostan Cernik za to najbolji.

Svebor Vidmar, voditelj Galerije Dubrava u Zagrebu, također poznaje obitelj Malešević i njihovo stvaralaštvo. U toj galeriji posthumno je održana izložba Tanje Malešević, a najavljena je i njena monografija.

U Monografiji Zaklade obitelji Malešević- Devet anđeoskih korova, na stotinjak stranica detaljno je sve slikom i perom dokazano i pokazano. Uz mali osvrt na bogatu povjest Cernika, orginalne su fotografije umjetničkih djelaobitelji Malešević koje će trajno ostati u dičnom samostanu Cernik. Ondje je gvardijan fra Vjenceslav Janjić najavio utemeljenje franjevačkog kulturnog centra. Onda će hrvatskoj javnosti pokazati bogatu ostavštinu Cernika.

Napisao i umjetniče slike u monogarfiji presnimio: Boris ĆAVARcernik 900