Boris Ćavar
Typography

Udruga DRUŠTVENO KULTURNA PLATFORMA ZA BOSANSKU POSAVINU u Zagrebu je održala svoju izvanrednu izvještajno izbornu skupštinu. U novozagrebačkim prostorijama okupili su se izaslanici udruge iz cijele Hrvatske i Bosanske Posavine. Pod korona mjerama, skup je započeo dosadašnji predsjednik Anto Pranjkić, koji je dao ostavku.

On je kazao kako ostavku daje iz moralnih razloga jer se zaposlio na HTV-u, a njegovo novo radno mjesto traži da kao urednik radi za sve Hrvate izvan Hrvatske. Uz digitalnu tehniku, izvješće o radu bilo je prikazano kroz videozapis na panou.

Udruga “Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu” u protekloj 2021. godini ostvarila je velike aktivnosti. Organiziran je projekt registra doktora znanosti rođenih ili podrijetlom iz Bosanske Posavine. Zasad ima 361 doktor znanosti, ali popis nije konačan. Znameniti Posavljaci je sljedeći projekt da se javnosti prikažu znameniti ljudi iz Posavine. Izrađen je DVDPonos Posavine” u kojem su aktualni kulturni i glazbeni stvaraoci Posavljaci. Materijal služi za potrebe znanstvenog istraživanja o izvornoj posavskoj glazbi i cilj je da se izvorna posavska glazba zaštiti od UNESCO-a kao nematerijalno dobro.

4

Posavski književni krug prošle je godine dobio najviše hrvatskih i međunarodnih nagrada. Pejo Šimić je dobio najviše pjesničke nagrade. Udruga je, uz ostale promocije posavskih književnika, organizirala promocije Šimićeve knjige “Nebeske vibracije” u Osijeku i Zagrebu. “Posavino volim te kao majku” je festival domoljubne poezije na kojemu su sudjelovali mnogi pjesnici iz Hrvatske i BiH. Održan je skup “Posavina Vukovaru”.

Posebna priča je medijsko praćenje rada udruge, koje je iznad očekivanja. O udruzi je u prošloj godini bilo dvanaest televizijskih priloga, trideset i šest radio priloga, a uz Večernji list rad je pratilo i dosta web stranica. Pohvaljen je rad web portala www.garevac.info i www.posavina.org te izvjestitelja i urednika. Nastavlja se projekt “Bosanska Posavina jučer danas sutra” uz patera Zvonka Martića. Objavljeno je dosta knjiga od posavskih ali i drugih autora.

Predstavnici udruge su konkretno radili, obišli su nekoliko sela u Posavini s ciljem novih projekata. Kada je započeo potres na Banovini, obišli su Petrinju i Kukuruzare gdje ima dosta doseljenih Hrvata iz Posavine. Uručena je konkretna pomoć stradalim obiteljima. Za sve to treba zahvaliti članovima, donatorima i prijateljima Posavine. Zahvala i Središnjem državnom uredu RH za Hrvate izvan Hrvatske, a suradnja se nastavlja i dalje.

7

Da se radi o konkretnim zadaćama udruge potvrdili su i govornici iz raznih djelatnosti i zanimanja. Marko Begić, pjevač izvorne posavske glazbe, Marko Buljan koji se zalaže da glazba bude zaštićena od UNESCO-a, Ilija Martić, gospodarstvenik. Joso Kovačević živi u Slavonskom Brodu, ali je kazao kako je on svoju promociju knjige održao u rodnom Novom Selu te da promocije i događanja trebaju biti u zavičaju, a ne u Zagrebu. Dr. sc. Ivana Prgomet Šustek živi u Osijeku, ali je s obitelji često u rodnom Žeravcu te se založila za rad na znanstvenoj osnovi. Njoj su uzori brojni posavski velikani.

Dirljiv je bio kratki govor Peje Šimića, najviše nagrađivanog hrvatskog pjesnika, koji je kazao kako je sva priznanja donio u udrugu. No narušeno mu je zdravlje, pa bi Posavski književni klub trebao voditi netko mlađi. Sljedeće godine je stoljeće od rođenja Matka Pejića.

U nastavku skupa za novog predsjednika udruge izabran je Ilija Guberac, dosadašnji v.d. predsjednik. On je govorio o narednom planu i programu rada udruge. Kazao je kako Bosansku Posavinu trebamo sačuvati ne samo u sjećanju, već konkretno u aktualnim projektima. Planirano je utemeljiti ogranke u inozemstvu, uskoro u kanadskom Wancouveru te europskim zemljama. Pokrenuto je niz konkretnih projekata koji se šire još više.

Kako je rekla Žana Ćorić uime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, snaga je u ljudima, a svi skupa ovdje činite Bosansku Posavinu ponosnom. Dr. prof. Marina Perić Kaselj, znanstvenica iz Instituta za migracije i narodnosti kazala je kako konkretno radi na projektu Strategija razvoja Županije Posavske u BiH. Ondje znanstvenici uz rad na terenu konkretno pomažu Posavljacima.

Za Posavinu.org piše: Boris ĆAVAR
Fotografije: Boris ĆAVAR