Bosanski Brod
Typography

Malo je župa u Bosanskoj Posavini koje su mogu pohvaliti izuzetnim zalaganjem svoga župnika kao što je župa Močile kod Bosanskog Broda. Naime župnik župe sv. Ante iz Gornjih Močila vlč. Ivan Tolj je pet godina marljivo radio na stvaranju preduvjeta za realizaciju jednog posebnog projekta koji će u buduće u tome djelu Bos. Posavine zapošljavati novih 25 radnika.

mocile tvornica

Za ovu tvornicu je crkva dala svoje zemljište, riješila potrebnu dokumentaciju i ishodila građevinsku dozvolu za tvornicu koja bi trebala dati znatan doprinos održivom povratku u ovaj dio Bosanske Posavine.

Riječ je o izgradnji jedne nove tvornice metalnih dijelova i opreme austrijskog investitora "Anton Paar" za koju se u četvrtak 29.06.2017. godine položio kamen temeljac.

Izgradnja ovog projekta je vrijedna 1,1 milijun eura a proizvodit će se visokokvalitetni mjerni uređaji i precizna mehanika. Ovoje jedan od  vodećih svjetskih proizvođača sa sjedištem u Grazu u Austriji. Stručni savjetnici kažu da je proizvodnja vrlo dinamična i prilagođava se potrebama tržišta.

Za početak će zapošljavati 25 radnika metalske struke, pretežno hrvatskih povratnika, a u punom kapacitetu broj zaposlenih mogao bi biti i preko 70 radnika.

Izgradnja ove tvornice trajat će do studenog 2017. godine, a proizvodnja bi trebala krenuti već početkom  2018. godine.

Ovaj prvi dio produkcijske hale u Močilama bit će veličine 2.000 četvornih metara, koji će se kasnije proširivati i nadograđivati – u svojoj izjavi rekao je Johannes Bernsteiner, direktor tvrtke "Anton Paar".

mocile posveta tvornice
Mislim da slobodno možemo reći da smo uspjeli. Jer ovo je mali korak na malo dužem putu. Na ovom je mjestu 80 godina stajala kapela svetog Ante. Pomaknuli smo je jer vjerujemo da je život svetiji od kamena, a nadam se da će gradnja ove tvornice označiti početak novog života  u ovom kraju rekao je vlč. Tolj, izrazivši pritom nadu da će dolazak njegovih prijatelja iz Austrije možda dati povod i drugim investitorima da slijede njihov primjer i tako pomognu povratnicima.

Inače "Anton Paar" već ima otvorenu proizvodnju u Derventi i zapošljava 25 radnika, a bavi se proizvodnjom metalnih odljevaka i strojnom obradom metala.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak