Garevac
Typography

 U nedjelju 31. svibnja 2020. godine na blagdan Duhova kod Spomen kapele Burića štale služena je Sveta misa povodom 75 obljetnice stradanja nedužnih žrtava ovoga kraja. To je tradicija koja se neprekidno održava od 2005. godine i manifestacija „Dana sjećanja“ i molitve za žrtve Burića štale koja se svake godine održava zadnje nedjelje u mjesecu svibnju. Istoga dana se polažu vijenci i cvijeće te pale svijeće u znak trajnog sjećanja za stradalnike Drugog svjetskog rata i poraća ovoga kraja

dan sjecanaja 2020

S obzirom na to da je ovo komemorativna Sveta misa za žrtve Burića štale to je ujedno i prigoda da se nazočni puk dostojanstveno i s puno pijeteta u molitvi prisjeti stradanja hrvatskog naroda iz vremena Drugoga svjetskoga rata i poraća te mučenike i žrtve Burića štale otrgnu od zaborava i udare trajni pečat za sjećanje na njihovu podnesenu muku.

Međutim iz godine u godinu gubi se slika komemoracije na koju su nekada rado dolazili mještani svih okolnih sela. Ove godine je na misi koju je predvodio garevački župnik vlč. Anto Stjepanović uz koncelebraciju modričkog župnika vlč. Ante Perića bilo je nazočno 70-tak Garevljana i desetak gostiju, a nekada je tu dolazilo autobusima toliko hodočasnika da posjete ovo za nas sveto mjesto.
hodocasniciArhivski snimak hodočasnika

Ruku na srce i to je dobra posjeta kako misa nije službeno najavljena i vjernici iz drugih mjesta uopće nisu znali hoće li se održati.

Na početku mise je i ove godine izostala Garevačka himna. Zašto? Zato što je imamo, a netko ne zna cjeniti trud koji je u nju uložen, a posebno od strane pokojnog župnika Filipa. Toliko je se žrtvovao i trudio da je snimimo, a danas je netko drugi ne želi pustiti okupljenom mnoštvu!

Ne smije se zaboraviti da su Garevac i Burića štala mjesto posebnog pijeteta koje obvezuje i opominje! Tu je bilo zatočeno preko 500 Hrvata katolika koji su od 25. do 28. svibnja 1945. bez suda i presude, odvođeni te ubijeni u Poljičkim šumama i obalama rijeke Bosne i Save.

S toga se poslije Svete mise išlo na zajedničku grobnicu, na svetu garevačku zemlju, zemlju mučeničkom krvlju natopljenu, krvlju poginulih naših djedova, očeva i braće, naših mučki ubijenih branitelja, koji su pobijeni samo zato što su voljeli i branili svoje.

Veći broj vjernika i dva svećenika po prvi puta vozili su novouređenom prilaznom cestom do dostojanstveno obilježene zajedničke grobnice za koju se skrbi Udruga Posavskih Hrvata Garevac 45 koja tu želi izgradi Spomen obilježje.

U miru i sjećanjima s kratkim osvrtom za sve žrtve Burića štale vlč. Anto Perić je izmoli opijelo.grobnica uska

Za Posavinu.org piše Mišo Perak