HKD Napredak Odžak
Typography

posavska violina Ivo PiskovicIvo Pišković (violina) i Zvonko Jurkić (šargija)

Na mjesnom groblju u Vojskovi sahranjen je Ivo Pišković, svirač violine u folklornoj sekciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, podružnica Odžak.
Ivo se zajedno sa svojim sumještaninom Matom Peranovićem, od 2000. godine uključio u pripreme za osnivanje Napretkove folklorne sekcije,

koja je kroz ovih petnaestak godina na najbolji mogući način predstavljala, kako Odžak tako i hrvatsku kulturnu baštinu ovoga kraja.

Napredak je svih ovih godina nastupao na prostoru BiH, Hrvatske, Austrije i Švicarske, a niti jedan nastup nije prošao bez nastupa Ive Piškovića. Posljednjem ispraćaju nazočio je veći broj sumještana, rodbine, prijatelja i poklonika svih oblika izvornog izraza.

U ime Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Odžaka, od pokojnog Ive se, prigodnim riječima, oprostila predsjednica Marica Hrnkaš:


Dragi naš Ivo,

Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Odžaka, i svi ljubitelji i čuvari tradicije: izvorne posavske pjesme, narodne nošnje i igre danas su tužni.

Tužni smo što nas napušta naša violina, a ponosni smo na petnaest godina koje si s nama proveo. Zahvalni smo ti, za svu očinsku ljubav koju si nesebično darivao našim najmlađim članovima. Vječno će te se sjećati oni najmlađi. Oni kojima si usadio ljubav prema tradiciji i ljepoti plesa: Ivana, Valentina, Marija, Manda, Luka i dugi niz dragih nam imena.

Svojom si ozbiljnošću naučio sve nas da se jednako odgovorno odnosimo prema svakoj probi kao i prema svakom nastupu, bio on na obiteljskoj zabavi u tvojoj rodnoj Vojskovi ili na smotrama europske razine kakvi su Đakovački vezovi.

Znamo da si sa sobom odnio sve radosti naših susreta, sve tuge zajedničkih promašaja i sva nadanja za naše nedosanjane uspjehe.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, naša folklorna sekcija, će unatoč teškim vremenima, nastaviti svoju misiju. Zahvaljujući i tebi imamo mladih zaljubljenika u tradicijske vrijednosti.

Imamo mladih koji s ponosom sviraju i igraju. Imamo mladih kojima naša narodna nošnja, svila i tkanica ostaju trajni biljeg pripadanja posavskoj grudi, hrvatskom puku i bosanskoj zemlji.

Dragi naš Ivo, vjerujemo da si u vječnosti, u ljubavi dragog Boga, već sreo našeg Matu, tvog šargijaša, i da na nebeskim visinama odjekuju čarlama, pruđa i četvorka.

Poštovani sudionici ovoga tužnog zbora u ime Hrvatskog kulturnog društva Napredak izražavam svoju sućut svim prijateljima, poznanicima i rodbini pokojnog Ive!

Dragi naš Ivo, laka ti bila crna zemlja!
{jathumbnail off}