Hrvatska
Typography

Na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, 1. lipnja 2016. od 14 sati, organiziran je prosvjed Sindikata strojovođa Hrvatske. No, kad strojovođe iz cjele Hrvatske prosvjeduju, nikada nisu same, pridružili su se i drugi sindikati, a bili su nazočni i međunarodni sindikalni predstavnici. Uz strojovođe su bili pomorci sa geslom „Ne boji se“, prometnici vlakova, te drugi ne samo željeznički sindikati.

prosvjedi zagreb

Uz slovenske strojovođe, bili su sindikalni predstavnici iz Bruxlesa, austrijski i norverški sindikalci.Na najvišem rangu bili su prdstavnici ITF-a Međunarodnog transportnog sindikata Europe,te europskog sindikata strojovođa.

Prosvjed je organiziran nakon toga što je Dalibor Petrović iz HŽ Putničkog prijevoza u Zagrebu dobio otkaz kao dopredjsednik Sindikata strojovođa Hrvatske. Na to su reagirali međunarodni sindikalni predstavnici iz cjele Europe. Poručili su da u jednoj europskoj državi sindikalni predtsavnik ne može dobiti otkaz zbog svoje aktivnosti. Upozoreni su i hrvatski europski parlamentarci i zastupnici u Bruhselu da opomenu svoju vladu.
 
Stvar je u tomu što je SSH stalno upozoravao na ugrožavanje sigurnosti željezničkog prometa, na samovolju poslodavca i „velikih šefova“. Uz uvjete rada strojovođa ima dosta nerješenih problema na željeznici, koji se moraju rješiti.

Nekoliko stotina prosvjednika kod stare parne lokomotive na Glavnom kolodvoru poručili su hrvatskoj javnosti i vlastima da se okrenu ili će željeznici proći svi vlakovi. Zanimljivo je kako je prosvjed medijski dobro propraćen.

Tekst i snimka: B. Ćavar

prosvjedi zagreb1