Mišo Perak
Typography

Hrvatska ženska curling reprezentacija gluhih na 2. Europskom prvenstvu gluhih u curlingu, održanom 24. ožujka 2018.  u Švicarskom gradu Schaffhausen osvojila je povijesnu zlatnu medalju!U sastavu reprezentacije na navedenom natjecanju bile su Eminu Crnaić, Vanja Beganović, Maja Sertić i Marijana Božić.

U završnom dijelu natjecanja za zlatnu medalju naše djevojke su se natjecali i nadigrale svjetsku prvakinju Rusiju i tako osigurale prvo mjesto na postolju uz dvije također izuzetno dobre reprezentacije Rusije i Mađarske.
gluhe scahfhaussen 900
Naše su djevojke u polu finalu nakon teške i dramatične borbe za svaki bod pobijedile reprezentaciju Mađarske u produžetcima 8:7 i tako se plasirala u završnicu prvenstva.
U finalima su nadigrale svjetsku prvakinju Rusiju s rezultatom 8:5 i s tim rezultatom postale zlatne djevojke HSSG.

Zahvalne su Hrvatskom športskom savezu gluhih i Hrvatskom curling savezu na potpori svih ovih godina u njihovom nastojanju da ostvare svoj san i osvoje prvo odličje u curlingu za gluhe na Europskom prvenstvu.

Naša se ekipa hrabro borila i nadali smo se medalji i mogućem ponavljanju ili poboljšavanju rezultata iz 2013. u Švicarskoj kada smo osvojili brončanu medalju na 2. SP gluhih.
Ovaj put nam medalja nije izostala, i ako uz realnu situaciju da smo jedina nacija na ovom natjecanju gluhih koja nema niti jednu regularnu curling stazu u svojoj zemlji smatramo da je ovo vrhunski rezultat i nova motivacija za daljnji budući rad.gluhe scahfhaussen 2 900HSSG i ostali gluhi sportaši i sportašice iz cijele Hrvatske pridružuju se ovoj najvećoj radosti - osvajanjem zlatne medalje na 2. europskom prvenstvu u Schaffhausenu
Iskreno hvala za Eminu Crnaić, Vanju Beganović, Maju Sertić i Marijanu Božić za veliko zalaganje, za upornost postizanja povijesnog rezultata, kao i za trenera Jamieja Boutin koji je genijalnom taktikom i metodom ostvario svoj zadani cilj.

Napomenut ćemo da je Hrvatska reprezentativka Marijana Božić djevojka naših korijena. Rođena je u vjerničkoj obitelji od oca Frane Božić iz Pećnika i majke Ivanke rođena Mijatović iz Kužnjače koje je ratni vihor otjerao iz rodne im Posavine u Tedrovac kod Ivanjić Grada.gluhe scahfhaussen bozicU braku imaju petoro djece, a Marijana je od rođena gluha. Međutim nikada se nije predavala. U nekim stvarima joj ni muškarci nisu ravni, a to se posebno pokazalo u vožnji automobila i ako ništa ne čuje.

Marijana je posebna osoba, uvijek vedra i nasmijana, nikad joj i ništa nije teško i ako od rođenja ima taj hendikep.

Sa ženskom curling reprezentacijom gluhih Hrvatske obišla je skoro cijeli svijet bi se danas upisali u povijest osvojivši zlato na europskom prvenstvu gluhih u Švicarskom Schaffhausenu.

Uredništvo portala Marijani kao i njenim timskim djevojkama želi još više ovakvih uspjeha i radosti.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak

gluhe scahfhaussen

Želite li pogledati video natijecanja Hrvatske i Rusije kliknite ovdje:https://youtu.be/-XyrTNjaV5k?t=65