04
Tue, Aug
1 New Articles

Nada Koturić
Typography

planinari  2ODŽAK- Posavski zaljubljenici prirode, Društvo prijatelja prirode „Lipa Odžak“ uz to što su potvrđeni zaljubljenici prirode i osvajanja planinskih vrhova Europe pa i svijeta, ovoga puta žele potvrditi svoju humanost na djelu. Župa Rođenja Blažene djevice Marije Ulice i Društvo prijatelja prirode „Lipa" iz Odžaka, uz pomoć Centra za pastoral mladih iz Sarajeva pokrenuli su humanitarnu akciju pod nazivom "Bosanska Posavina Africi". Cilj je pomoći katoličkoj misiji u Kisongo (ispod Kilimandžara), gdje u kućici bez vode i struje živi misionar don Velimir Tomić i ustrajno i nesebično pomaže afrički narod.

Misija Kisongo
Don Velimir je već 25 godina u misijama u Africi. On je 1988. godine radio u misiji Mdabulo, u biskupiji Iringa (Južna Tanzanija), sve do 1999. godine, kada je počeo raditi na izgradnji dispanzera sa stacionarom u mjestu Kambi ya Nyoka. Kada je prošle godine dovršio taj Dispanzer, u dogovoru s biskupijom Arushe, započeo je novu misiju Kisongo u Tanzaniji. Tamo živi u jednoj kućici bez vode i struje a po vodu mora ići 30 kilometara. U svom pismu don Velimir se ne žali na uvjete jer, kaže. sam ih je izabrao. Poboljšati uvjete života na tom području gdje živi oko 30.000 stanovnika, njegova je nakana. Poručio je svojim sunarodnjacima u domovini da mu pomognu u molitvi za Božju pomoć da istraje u svojoj plemenitoj nakani i misiji.
    
Odžačka „Lipa“ kreće put Kilimandžara
Nekoliko planinara, članova Društva prijatelja prirode „Lipa" iz Odžaka namjeravaju početak iduće godine obilježiti jednom plemenitom akcijom, krenuti u ekspediciju na Kilimandžaro, u čijem se podnožju nalazi misija Kisongo u nakani pomoći afrikancima toga područja gdje djeluje misionar don Velimir. Neobični su putovi Gospodnji pa su tako i planinari odžačke „ Lipe“ tražeći kontakte za informacije i naputke o uvjetima dolaska do te planine u Africi koju su željeli upisati među svoje uspješne pohode, upoznali don Velimira. On im je pomogao u organizaciji ekspedicije sa najvažnijim informacija a planinari će ga posjetiti u svom pohodu i žele mu tom prilikom donijeti i nešto pomoći. -Želimo ovom akcijom ne samo uzvratiti na dobrotu dobrim već i pomoći napaćenom narodu Afrike.Vrijeme je darivanja, daruj te i Vi onoliko koliko Vaše mogućnosti dozvoljavaju. Vas članove Društva molim da u svojoj sredini prezentirate ovu akciju i potaknete ljude na dobro djelo, ističe predsjednik društva Ivo Lubina.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić