24
Sun, Jan
3 New Articles

Nada Koturić
Typography

tehno-magORAŠJE-Serviseri Tehnomaga ručno izrađenim aparatom postigli značajne uštede goriva. Inovatori iz Orašja vodenim eko genetarorima omogućili jeftiniju vožnju. Nenad Ristanić, Anto Samardžić i Željko Oršolić ugradili u 15-tak vozila HHO genetarore i potvrdili patent. Sustav siguran, ekološki, motor duže traje, snaga i brzina povećani, ugradnja jeftina a inovacija nije prepreka pri registraciji.

Trebao nam je gotovo cijeli dan da u malom Orašju u kojem se gotovo svi poznaju, pronađemo dečke koji su medije podigli na noge inovacijom ugradnje sustava u automobile kojim značajno smanjuju potrošnju goriva u vozilima. Tražeči u ulicama po prezimenima i na brojne upite poznatijih mehaničara, nismo pronašli Nenada Ristanića i Antu Samardžića. I onda posve slučajno, na pragu odustajanja od traženja – bingo. U jednoj maloj trgovini na naš upit o traženju dva mlada inovatora usmjere nas prema servisnom centru oraškog Tehnomaga uz nevjericu: ma zar vi stvarno vjerujete da su to otkrili? Konačno smo ih pronašli, i to ne samo dva inovatora, već cijelu ekipu samozatjnih i skromnih servisera.

Tehnomag serviseri

Nenad Ristanić, Anto Samardžić, Željko Oršolić, Danijel Kobaš, dio je inovativnih i nadasve neobičnih servisera. Uz to što izuzetno vole svoj posao, imaju „žicu" i za inovacije.Očito je to već u prvom trenutku upoznavanja. U razgovoru nemaju suvišnih riječi već samo tehnička pojašnjenja. -Mi to radimo iz čistog hobija, u slobodno vrijeme, kao odmor od uobičajenog serviserskog posla, kažu nam onako usput, gotovo začuđeni što je njihova inovacija izazvala toliki interes, i bez posebne želje za medijskim eksponiranjem. Njima je dovoljno što cijela ekipa servisera ima vozila sa ugrađenim HHO generatorom kojim su još malo pa prepolovili potrošnju goriva, time i patent potvrdili, a marketingom se previše ne zamaraju.

Uštede

Umjesto priče o uspješnom patentu Nenad nam pokazuje u vozilu ručno izrađeni aparat za elektrolizu vode jer tako dobivenim vodikom postigli su značajne uštede u potrošnji goriva.

-Naša edukacija svodi se na ono što smo pročitali učili u školi, čitali u knjigama i na internetu o proizvodnji vodika sa HHO generatorima. Krenuli smo prije dvije godine iz radoznalosti a pokus ugradnje je bio na mojem „Golfu 2" koji eto i nakon dvije godine odlično vozi sa smanjenom potrošnjom i do 30%, pojašnjava nam Nenad. Antu pak kao „novopečenog" mladoga tatu nismo zatekli u Tehnomagu. Na kratko će, poručuju mu prijatelji u šali, smišljanje inovacija zamijeniti pelenama. U Antinoj „Ford sijeri" , doznajemo, potrošnja goriva je smanjena od ranijih 7,5 litara na 4,5 litre.

Ekonomični i eko sustav

Od prekaljenog u svim mogućim popravcima RTV mehanike, popularnog Karla Špahmana -Prleta , mladi inovatori uče i upijaju znanje. Špahman se prisjeća kada su napravili prve eksperimente u servisu, napravili bi sustav, došlo bi do proizvodnje plina praskavca pa i malo straha ali taj adrenalin za istraživanjem njih uvijek tjera za nastavljanje rada. -Sustav HHO je siguran za vozilo. Uz ekonomičnost vozilo ima i eko-prednost. Svako auto izbacuje 70 % nesagorjelog goriva a mi omogućavamo 100 % sagorijevanje čime zapravo šredimo, nije štetno za motor a ugradnja je jeftina, već za oko 200 € za ugradnju na stara vozila, kaže Nenad. Opskrbljeni dodatnim znanjem o tehnološkim inovacijama, iz Tehnomaga odlazimo sa uvjerenjem u efikasnost HHO sustava kojeg ćemo provjeriti i na osobnom vozilu. Do tada, uz te provjerene podatke, možda progovorimo o novoj inovaciji neobičnih oraških servisera jer rade na novom izumu vezano za uštede pri uvođenju grijanja u domove. Pri odlasku samo su kratko sugerirali da objavimo i zahvalu njihovome gazdi, vlasniku Tehnomaga Zlatku Maroševiću jer im omogućava neometani rad i na njihovim inovacijama.

Zlatko zlata vrijedan

Uz neobične oraške inovatore ide i neobični biznismen, vlasnik Tehnomaga Orašje Zlatko Marošević. Mladi informatičar je inače iz Domaljevca. Krenuo je praktično od nule a dosegao svojim znanjem i menadžerskim sposobnostima europski ranga tvrtke razgranate u svim većim bh gradovima i u RH sa sjedištem u Zagrebu. Zlatko je u rodnom kraju zbrinuo 37 obitelji, koliko ima zaposlenih djelatnika Tehnomaga među kojima su i inovativni serviseri kojima Zlatko uz veliko razumijevanje omogućava neometan rad i stvaranje novih izuma.

Za Posavinu piše Nada Koturić

 ( Članak objavljen u Večernjem listu od 26.lipnja 2011.g.)