Nada Koturić
Typography

TOLISA - Tko hoće naučiti pjevati, taj neka poðe u zemlju poezije, tko želi razumjeti pjesnika, taj mora poći u zemlju pjesnika. Tim je riječima slavnog njemačkog književnika Goethea započela prekrasna književna večer obojena igrom riječi, emocijama i razmišljanjima promovirane zbirke dječjih pjesama Daniela Dominkovića znakovitog naslova „Beskonačni tobogan“.

Promocija se odvijala do posljednjeg mjesta ispunjenoj svečanoj dvorani toliškoga Dvora, što je još jednom potvrdilo kako Posavina, a osobito Tolisa, ima brojne zaljubljenike lijepe književne riječi koji se svaki puta okupe u tolikom broju kada se organizira kulturni sadržaj.

obitelj

 Dominković: Najveća su mi potpora u radu moja obitelj

Dječak u duši

Stihovi Daniela Dominkovića uoblièeni u 60 pjesama bogati su ritmom, rimom i motivskom šarolikošću, a teme variraju od pejzažnih, domoljubnih, misaonih, šaljivih ali i poučnih. -Preko njegove poezije čovjek dolazi do vlastitih doživljaja, vraća u razigrano djetinjstvo, iskreno bez straha i prevelikih očekivanja. Daniel nas poučava onome što svi znamo ali on to kaže mnogo bolje, iskrenije i na pjesnički način kao da je slijedio poznatu misao Pabla Picassa “Gdje god dva puta pogledate, naći ćete poeziju“, Daniel je sve te životne prozore gledao i doživljavao na svoj osoben poetski način, a pjesme su mu pozlata našoj duši jer je i sam pjesnik kao takvu u sebi nosi, naglasila je i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Magdalena Marošević i preporučila zbirku ne samo djeci već roditeljima i učiteljima kao i svima koji u sebi još uvijek nose sjećanja i tragove djetinjstva.

knjiga 1024

Promotori zbirke: Sanja Pejić i Magdalena Marošević sa autorom

Razigrani stihovi

Daniel Dominković poetski Posavinu iznenađuje već treći put. Pjesnik je to koji razumije dječji svijet i baš zato tvori tako razigrane stihove i strofe u svojem iznimnom lirskom uratku prepunom pjesničkih slika, pjesničkih ukrasa, nezaboravnih rima i originalnih misli kojima je tijekom večeri od posjetitelja izmamio osmjeh i odmak od zbilje obojene turobnim mislima svakodnevice. Centar za kulturu Orašje prepoznao je vrijednost Danielovih pjesama i po treći je put nakladnik njegove zbirke.

Biranim riječima o ovom pjesničkom uratku dječje poezije govorila je i ravnateljica Centra za kulturu Orašje Sanja Pejić, čestitala je na uratku i poželjela da nas Dominković uskoro ponovo obraduje sa novim pjesničkim uratkom. -Drago mi je što vas vidim u tolikom broju jer to znači da moji stihovi dolaze do vas. Ujedno znači kako još ima dovoljno djeteta u nama koji nas èini sretnim sa osmjehom na licu. Kao i ranije zbirke pjesama i ova knjiga je nastala potaknuta izazovom, trenutkom, dogaðajem, kazao je autor.

knjiga 1

Detalj sa promocije u Toliškom Dvoru

Večer promocije su prekrasnim notama na gitari i klaviru uljepšali Željko Matuzović, Ena Oršolić i Ivona Dominković, a kako bi večer imala dušu, i to onu najiskreniju dječju, stihove iz Danijelove knjige govorili su Lana, Nikola i Daria Dominković. Siniša Zlatarević potrudio se za grafičku pripremu knjige za koju su ilustracije uvijek rezervirane za Danielovo troje djece i njihove prijatelje.

 Za Posavinu.org piše Nada Koturić