Nada Koturić
Typography

ORAŠJE- I u doba pandemije mladi i stari u Posavini čuvaju tradiciju od izumiranja. U vremenu izoliranosti i ograničavanja društvenog kontakta svojevrsna su terapija različita tradicionalna zanimanja, kao što je izrada unikatnih ručnih radova koja se prenosi s koljena na koljeno. Stariji od zaborava čuvaju zanate pletenja i vezenja unikatnih motiva, no sve je puno više od „ubijanja“ vremena, jer tradicijom čuvaju vrjednote, baštinu i kulturu u najširem njenom značenju izvornosti.

orasje lutke

Originalnost posavske pokazuju ne samo na rukotvorinama, već i domaćim proizvodima koji izlaze iz njihovih kuhinja, primamljivim specijalitetima, kao što su pogača i sarma, a tajne kuhinje prenose s koljena na koljeno. Sve bi to u nadolazećem vremenu mogli biti segmenti turističke ponude od gastronomije autohtonih i tradicijskih jela ( posavska pogača i domaljevačka sarma, posavski kulen), do starih zanata i bogatog folklora.

Stari zanati

Žene u oraškom selu Oštra Luka kroz KUD Ravnica sa puno ljubavi pristupaju čuvanju tradicije Posavine. Nedostaju im, kažu nam javni nastupi.-Bojimo se da će mladi zaboraviti ove naše pjesme pa smo se obradovale što će to učiniti na posavskoj televiziji, pa neka ostane trajno zabilježeno, kažu nam u „Ravnici“, a mi doznajemo kako se tog projekta čuvanja tradicije odlično dosjetila društvena mreža Posavina online. I u Orašju baka Ruža Nedić svojski se trudi otrgnuti od zaborava neke posebne načine šlinganja, necanja i vezenja unikatnih motiva. orasje lutke2

Njeni heklani uzorci nerijetko završe kao ukrasi na odjevnim predmetima. Baka Ruža jedva čeka da se vrati normalni život poslije korone te da opet plijeni pažnju svojim uracima na sajmovima u Orašju i izvan Posavine. - Ogromna je ljubav utkana u ove niti koje me odmaraju. Tradicijski stari zanati zahtijevaju puno strpljenja, vremena, rada, dugotrajni su. Mlade vole brzinu a ne sporost, pa sam od svojih unuka tek jednoj uspjela prenijeti tajne zanata, kaže nam 73 vitalna baka.

Mladi zaljubljenici Tradicije

U ovoj posavskoj priči o čuvanju tradicije pronalazimo i mlade iz Matića zaljubljene u tradiciju, ali i ostanak u rodnom kraju. Srednjoškolac Ivan Dabić još kao osnovac proglašen je najboljim učenikom Federacije BiH, a nagrade nisu izostale ni u Srednjoj medicinskoj školi u Orašju. Volonter je Crvenog križa, no posebno je zaljubljen u folklornu tradiciju KUD„Ravnica“, s početka naše priče. orasje lutke1

Sa puno emocija govori o Posavini i njenim ljudima.- Jedino ovdje ima ta posebna posavska toplina kojom ljudi zrače, obiteljska atmosfera, tradicija koja se njeguje s ljubavlju kao što to mi činimo u našem folkloru. Kao član KUD-a ponosan sam na naše stare nošnje koje smo poželjeli izvući iz škrinja i pokazati njenu ljepotu, zaključuje Ivan. I Ana Marković zaljubljena je , kaže, u Posavinu, želi u njoj ostati nakon studija, a čuvanje tradicije za nju je iznimno važna. -Moderne tehnologije razvijaju kreativnost, ali to čini i tradicija. Za ovaj kraj veže me otvorenost ljudi, naši korijeni, povijest i naša tradicija. Zato je iznimno važno da se radi na njenom čuvanju, smatra Ana.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić