Nada Koturić
Typography

ORAŠJE-Samozatajno i bez prevelike medijske pompe, baš kako i namijenila svoju knjigu znakovitog imena „Posavka“, Samra Šakanović iz Orašja predstavila je svoj prvi književni prvijenac široj javnosti na promociji održanoj u Općinskoj vijećnici. Posebnost je njenog rada jer je cilj „Posavke“ animiranje društvene javnosti na, kako je sama naglasila, heroine svakodnevice, žene oboljele od raka dojke.

posavka 900

Ukupan prihod od prodaje knjige Šakanović je namijenila Udruženju žena oboljelih od raka dojke „Narcisa“. Događaju se odazvalo 60-ak posjetitelja, među kojima i posavska književna pera Ljerka Mikić, Joso Živković i Marko Matolić.

Heroine svakodnevice

-Željela sam ispričati njihove životne sudbine, pokazati koliko su to hrabre žene koje vode svakodnevnu borbu sa bolešću, a uz to one su majke, bajke, tete, prijateljice. Njihova snaga meni je bila inspiracija za pisanje ove knjige jer neke od njih i sama sam poznavala, kazala je tijekom predstavljanja „Posavske“ Šakanović. Osobito je emotivan dio promocije bila priča o Nermi, koja je prerano izgubila bitku za život. Suosjećajno je bilo i svjedočenje borbe sa bolešću do izlječenja predsjednice Udruge „Narcisa“ Valentine Halilović. -Hvala ovoj mladoj autorici. Može nam biti kćerka, no to nije prepreka za njen trud i angažiranosti koji su iznjedrili knjigu što ostaje zapis za sva vremena, kazala je Valentina, a onda i predstavila rad neumornih „Narcisa“ koji traje više od desetljeća.posavka 901

Dar Narcisama

-Posavka“ je oda svim snažnim ženama Posavine čija imena možda nisu poznata, ali čije će priče zauvijek ostati zapisane u vremenu, poručila je tijekom promocije Šakanović. Neke od „Narcisa“ i žena koje su joj ispričale svoje životne priče što ih je smjestila u korice svoje knjige, također su bile na promociji. Suze su često zaiskrile u njihovim očima ali i zamjetna neobična snaga jer znaju, svaki dan za njih je borba do izlječenja. Glazbeni dio programa upotpunile su nježnim notama sestre Bako Ivana i Suzana iz Orašja.posavka 1024

Susret s autoricom završio je uz zahvalu svima koji su pomogli u nakani da Samrin književni prvijenac ugleda svjetlo dana. Nakon Orašja „Posavka“ će svoju promociju imati u Velikoj Kladuši jer je kao volonterka autorica boravila u tom gradu, a potom slijede Tuzla, Gračanica i Sarajevo.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić