Nada Koturić
Typography

ORAŠJE - U Kulturnom Centru Ivo Gregurević održana je promocija knjige „Snaga žene” autorice Samre Šakanović Prgić. Uz to što se uspješno upustila u svijet književnosti autorica je već 13 godina aktivna u mirovnom aktivizmu i multireligijskom dijalogu.

knjiga nak bih 1

Nagrađena je 2019.g. od općine Orašje za humanitarni rad te odabrana kao predstavnica BiH u nekoliko međunarodnih projekata. Junakinje knjige "Snaga žene“ su 12 hrabrih žena i njihovih različitih životnih priča koje autorica približava čitatelju na jednostavan ali i poseban način koji plijeni pozornost. Knjiga je stoga motivirajuća za žene ali i za muškarce koji su prošli kroz neko teško životno razdoblje.-Teška razdoblja grade jake ljude i dobro je znati da nikada niste sami, čulo se tijekom promocije u Orašju. Izdavač knjige „Snaga žene” je Centar za kulturu Orašje uz lekturu prof. Magdalene Marošević.

Priče iz ženskog kuta

-Moja motivacija su snažne žene iz cijele BiH koje su prošle kroz neko teško životno razdoblje, a o tome nisu imale priliku nikome da govore.

knjiga nak bih 3

Ja sam na neki način njihov glas i želim i drugim ženama iz BiH da poručim da nisu same i da mnoge druge žene dijele njihove sudbine, kaže autorica „Snaga žene“ , inače aktivistica Šakanović Prgić i ističe: Sve žene iz moje knjige suočile su se s određenim poteškoćama iznad kojih su se uzdigle kao prave heroine. Knjigu sam napisala nakon dugogodišnjeg volontiranja u nekoliko različitih ženskih udruženja gdje sam uvidjela potrebu žena da ispričaju svoju priču kako bi pomogle drugim ženama. Osim dvanaest intervjua knjiga sadrži i osvrt na snažne bosanskohercegovačke žene kroz povijest kao i na feminizam u Bosni i Hercegovini, te zapise iz osobnog života.

Književnica i humanitarka

Šakanović Prgić tek je na početku svojeg spisateljskog rada započetog 2019.g. kada je izdala svoju prvu knjigu koja nosi naziv “Posavka”. Već tada je pokazala svoju humanu crtu jer prihod od prodaje te knjige donirala je Udruzi žena oboljelih od raka dojke NARCIS-a. Ovoga puta prihod je od prodaje knjige “Snaga žene” usmjerila je za aktivnosti Udruge građana Nela Orašje. Na promociji su o knjizi govorili direktorica Centra za kulturu Orašje Sanja Pejić, promotorica Fatima Šakanović i potpredsjednica Udruge žena oboljelih od raka dojke NARCIS-a Radmila Pavić.

knjiga nak bih 2

U sklopu promocije u predvorju Kulturnog centra posjetitelji su mogli pogledati likovne radove umjetnice Sanje Čorhasanović nastali specijalno za tu prigodu, a cijeli je kulturni događaj lijepe književne riječi uz likovni izraz pratila je glazba u izvedbi talentiranog Senada Kukuljevića. Promocija knjige “Snaga žene” nastavit će se i u drugim sredinama u BiH.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić