08
Sat, Aug
4 New Articles

Nada Koturić
Typography

kazan  orasje mORAŠJE-Tradicija pečenja rakije postoji od kada je i Posavine. Rakija, šljiva, posavska „vatrena voda“ ili pak neko drugo ime za taj popularni posavski napitak ima zajednički imenitelj- piće kojim se izražava dobrodošlica, daruje prijateljima, uzimanje u umjerenim količinama, tvrde znalci, dobra je za zdravlje, ali, i za dobro raspoloženje.

A njega ne nedostaje kada se peče rakija jer taj „zahtjevan“ zadatak potraje i danima. Gotovo je to društveni događaj jer procedura pečenja okupi prijatelje, poznanike, čak i rodbinu. Svi se okupe oko kazana ili kako ga zovu u Posavini „vesele mašine“ i svako malo uz kazan se začuje i poneka izvorna . A kako su na temu rakije upravo u Posavini skladano stotine pjesama, nije ih se teško prisjetiti kada krenu kapati iz kazana prve kapi rakije. U najkraćem. Što je u Hercegovini vino to je u Posavina rakija, na trpezi ili u pjesmi.

 Dar za goste
 
U Posavini je šljiva uz jabuku i krušku jedna od dominantnih voćaka. Na desetine hektara su pod tom kulturom ali kako su količine nedostatne za potrebe pečenja rakije, nerijetko se poseže za kupnjom šljive iz susjednog Gradačca. Ovo je vrijeme kada se pripremaju zalihe za sve prigode. Na trpezama svih posavljaka rakija je neizostavna dobrodošlica a svadbe se bez nje ne mogu ni zamisliti. Uz rakiju su vezani običaji, posvećene su joj stotine izvornih nota. Dovoljni su to razlozi što se tradicija pečenja rakije u Posavini održala sve do danas.

 Omiljeni posao posavljaka
 
Iz široke lepeze napitaka koji se mogu dobiti od šljive na prvom mjestu je rakija ali nisu zanemarivi ni brojne vrste slastica, pekmezi raznih vrsta, suših šljiva i sl. Što ljuća – to bolja, kaže nam djed Marijan poznavatelj dobre kapljice.

„Veselu mašinu“ pokrenuo je i Željko Vincetić. Kupio je oko 450 kg šljive u Gradačcu  i od toga očekuje najmanje 40 litara rakije. Rakija nije ispod 40 stupnjeva pa se ubraja među kvalitetnije jer, i to je važno, od bijele je šljive tzv bjelice koja manje daje uroda ali slađa je i kvalitetnija, kaže Željko.

Oni pak stariji okupljeni oko kazana u šali dodaju kako je pečenje rakije važan događaj jer za predstojeću zimu valja osigurati dovoljne količine šljive i to preko 40 stupnjeva, pa se tek onda nabavljaju drva. I to je naša tradicija jer bez rakije se ne može, bolje i grije nego ogrjev, a drva mogu i sačekati.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić