Obitelj
Typography

bebeU fiziološkoj i na prirodan način nastaloj trudnoći (bez metoda potpomognute reprodukcije) mogućnost začeća blizanaca je jedan na stotinu slučajeva. Sklonost začeću više od jednog ploda se prenosi po ženskoj liniji i postoji obiteljska predispozicija za blizanačku trudnoću.

Višeplodna trudnoća se može otkriti vrlo rano prilikom pažljivo učinjenog ginekološkog pregleda, a prvi pregled ultrazvukom potvrđuje dijagnozu.
Postoje dvije vrste blizanaca:
• jednojajčani koji su uvijek istog spola i izgledaju jednako i
• dvojajčani koji su različiti jedan od drugog i koji mogu biti istog ili suprotnog spola.

JEDNOJAJČANI BLIZANCI
Jednojajčani blizanci se razvijaju od jedne jajne stanice, koja je oplođena od jednog spermija. Ta oplođena jajna stanica (zigota) putuje kroz jajovode do maternice i tamo se smješta u sluznici. Iz neutvrđenih razloga dolazi do podjele oplođene jajne stanice u dvije jedinke, koje su potpuno jednake i istog su spola. Ovi blizanci mogu imati odvojene posteljice i odvojene plodove ovoje, a mogu imati i zajedničku posteljicu i svaki svoje ovoje. Također postoji mogućnost da imaju zajedničku posteljicu i zajedničke plodove ovoje. To ovisi o trenutku u kojem dolazi do podjele oplođene jajne stanice u dvije jedinke. Vrlo je važno istaknuti da se kod jednojajčanih blizanaca sa zajedničkom posteljicom i/ili zajedničkim plodovim ovojima mogu razviti teške komplikacije (međublizanačka transfuzija krvi kroz zajedničku posteljicu, nejednak rast blizanaca i sl.) Zato je važno već tijekom prvog tromjesječja ( između 8. i 12. tjedna trudnoće) napraviti temeljit ultrazvučni pregled.

DVOJAJČANI BLIZANCI
Dvojajčani blizanci nastaju kao posljedica oplodnje dvije jajne stanice s dva spermija. Mogućnost takve oplodnje postoji kada tijekom jednog menstruacijskog ciklusa dođe do ovulacije dvije jajne stanice istovremeno. To je razlog zašto dvojajčani blizanci ne moraju biti istog spola i ne moraju sličiti. Oni uvijek imaju svaki svoju posteljicu i svoje plodove ovoje. Kada se očekuju blizanci, redoviti ginekološki i ultrazvučni pregledi moraju biti češći. Ultrazvučnim pregledom u prvom tromjesečju trudnoće najlakše se određuje jesu li blizanci jednojajčani ili dvojajčani te je to bitno za daljnji nadzor trudnoće.

POROĐAJ
Porođaj blizanaca često ide prijevremeno, jer je težina i veličina maternice tolika da ne može izdržati do termina. Sam porod može ići vaginalno ako ne postoje neki čimbenici koji povećavaju opasnost za dijete (npr. mala tjelesna težina za odgovarajuću dob). Ako postoji povećani rizik za dijete, učinit će se carski rez.

dr.med. Edina Berberović
prof. dr. sc. Josip Đelmiš

 

Izvor:
Mamino Sunce