Odžak
Typography

Jedna od tri općine u Županije Posavskoj je općina Odžak koja obilježava osmog veljače kao Dan općine. To je zapravo datum kada je prija 24 godine nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i razgraničenja dozvoljen povratak predratnog stanovništva.

Prvi povratnici, pripadnici 102. HVO brigade i pripadnici policije nakon egzodusa, vratili su se 8. veljače 1996. godine u spaljeni i opljačkani grad Odžak. Mjesto kojeg su nazvali “kabriolet-grad” jer nijedan krov nije ostao ne spaljen, nijedna tvornica nije ostala ne spaljena, ni jedna bošnjačka i hrvatska bogomolja nije bila uspravna pa ni općinska zgrada iz austrougarskog perioda Beledija bila je u pepelu.ulazak2

Taj grad je tada za mještane Odžaka bio najporušeniji grad u BiH. Ali te 1996. godine mještani su se počeli vraćati na zgarišta kako u sam grad tako i okolna mjesta. I tako ciglu po ciglu počeli su obnavljati svoja ognjišta.

Danas u samom Odžaku živi šest tisuća stanovnika, ili 18 tisući na cijelom općinskom području, u slozi i zajedništvu.

Grad je obnovljen, iz pepela se izdižu fabrike. Do Odžaka je stigao i Koridor 5C za naš portal kaže Anes Osmanović, ministar prometa, veza i okoliša Posavskog kantona.

dan ozaka

Uz to dodaje kako Odžačani na sve moguće načine promoviraju zajedništvo. Na ulazu u Odžak, je simbol koje govori o tome. Jedanaestog srpnja postavljamo “Cvijet Srebrenice”, u listopadu postavljamo “Vodotoranj”- simbol stradanja Vukovara, a između njih na tom mjestu stoji "Odažko srce" koje je postavila Udruga “Cvijet milosti”, a na kojem se ispisuju državni praznici i čestitke za vrijeme blagdana, svih naroda i nacija.

Isto tako ministar prometa, veza i okoliša Posavskog kantona gospodin Anes Osmanović je najavio da će u projekte u Odžaku ove godine biti uloženo oko 700 tisući KM kako bi grad koji zapljuskuju dvije rijeke, i okolna sela izgledali još ljepše i perspektivnije.

Stoga je u povodu obilježavanja Dana općine Odžak, općina objavila dvodnevne kulturno zabavne sadržaje kojima su uz domaće političare nazočili i predsjednik Skupštine i Vlade Županije Posavske Blaž Župarić i Đuro Topić sa zastupnicima i ministrima u Vladi. Središnji sadržaji obilježavanja Dana općine odvijali su se u znaku polaganja vijenaca i svijeća brojnih izaslanstava uz Spomen obilježje za poginule branitelje, pripadnike 102. odžačke HVO brigade, a potom održavanja svečane akademije.

Na svečanoj akademiji prigodne su riječi čestitanja Dana općine uputili dr. Anto Domić, dogradonačelnik Brčkog, izaslanik dr. Dragna Čovića, predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Svečanosti su bili nazočni, uz ostale, zapovjednik 102. HVO brigade Tomo Božić, Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, Josip Martić, ministar prostornog uređenja F BiH, konzul RH u BiH u Tuzli Ivan Bandić kao i Carlo Ferrera iz prijateljske općine Valdengo (Italija).dan ozaka901

Tijekom svečane sjednice Općinskoga vijeća o protekloj su godini i urađenim projektima te planovima te posavske općine govorili predsjednica OV Odžak Nasiha Torić i načelnik općine Jakov Ivanković. Zabavni dio programa ispunili su nastupi članova Glazbene škole (Filip Matanović, Luka Studenović, Ana Katarina Andačić), KUD „Napredak“, BZK „Preporod“ i KUD „Fra Ivo Šimić“.

Zanimljivo je napomenuti kako je ove godine po prvi puta nakon povratka izostala tradicionalna dodjela općinskih priznanja: Povelja, Zahvalnica i Spomen zahvalnica. Odluka o dodjeli pomenutih priznanja nije dobila potrebnu većinu ruku u Općinskom vijeću Odžak na sjednici održanoj 03.02.2020. Stoga su na žalost i 11 obitelji branitelja koji su umrli tijekom protekle godine ostale uskraćene za ovogodišnje Spomen zahvalnice općine Odžak.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak

{jathumbnail off}