Odžak
Typography

Jedna od tri općine Županije Posavske, općina Odžak danas, osmi veljače, proslavlja svoj Dan općine. Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i nakon razgraničenja dozvoljen je povratak predratnog stanovništva u općinu Odžak. Prvi povratnici, pripadnici 102 HVO brigade i pripadnici policije, vratili su se 8. veljače 1996. godine. Od tada se taj dan obilježava kao Dan općine Odžak.

spomenik

Tim povodom u okviru trodnevnih sadržaja obilježavanja Dana općine Odžak brojna izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće uz središnje Spomen obilježje u Odžaku u znak trajnog sjećanja na poginule branitelje, pripadnike 102. HVO brigade Odžak. Na svečanoj sjednici OV Odžak općinsko priznanje Povelja dodijeljena je vlč. Pavi Brajinoviću, Spomen zahvalnica posthumno za devet pripadnika 102. HVO brigade i Zahvalnica sestri Anni Alberti.

pavo 1

Na održanoj svečanoj sjednici Općinskoga vijeća Odžak bili su nazočani i visoki državni predstavnici: dr. Dragan Čović, predsjednik HNS-a i HDZ BiH, Josip Jerković, dopredsjednik RS-a, Davor Čordaš ministar u Vladi RS-a, Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, županijski predstavnici koje su predvodili predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić i predsjednik Vlade Đuro Topić, predstavnici prijateljskog Vukovara i Rugvice, te dužnosnici i zastupnici svih razina vlasti.

Počasni građanin Odžaka dr. Dragan Čović, predsjednik HNS-a čestitao je Dan općine, a potom se obratio prigodnim riječima te naglasio.- Odžak može biti ne samo srce Posavine već i Bosne i Hercegovine. Šaljem poruke iz Odžaka uistinu svehrvatskog zajedništva i za sve prijatelje koji zajedno s nama žive, kako ovdje u Odžaku, tako i u Posavini. Napravimo istinsko zajedništvo i duboko sam uvjeren da nijedna granica ne smije više postojati oko nas, kao općinska, županijska, entitetska, pa vrlo brzo i ona naša BiH granica postat će do te mjere otvorena da mi mnogo hrabrije nego dosad da koračamo prema Europskoj uniji.sjednica 1024

Sa međudržavnim mostom moramo ubrzati da sve one druge institucije BiH koje imaju obavezno riješiti pitanje i graničnog prijelaza s naše strane, stvore ambijent da ovo bude jedna posebna prometnica, kazao je dr. Čović, te naglasio kako treba njegovati na dostojanstven način sjećanja na Domovinski rat, njegove vrijednosti, dostojanstvo branitelja. -Ja sam uvjeren da ovo može biti jedna prava ulaznica Europe u Bosnu i Hercegovinu i poticaj da otvaramo mnogo brže radna mjesta koja su dobro plaćena i koja će motivirati za ostanak i povratak, kazao je uz ostalo dr. Čović.

pavo 900

Zamjenik predsjednika OV Odžak Dragan Guberac naglasio je odličan rad Vijeća unutar višestranačkog sastava i jednoglasno donošenje odluka bez preglasavanja. Načelnik općine Jakov Ivanković istaknuo je urađene projekte u protekloj godini. Izdvojio je vodoopskrbu, izgradnju kanalizacijskog sustava, infrastrukturne projekte te izgradnju sustava navodnjavanja. Naglasio je i prioritete iz tekuće godine te izrazio velika očekivanja u gospodarskom segmentu, uz ostalo od međudržavnog mosta Svilaj.

Press Posavina.org