Posavina
Typography

ODŽAK - Predsjednik Općinskog vijeća SNSD-a iz Odžaka Damir Ivetić najooštrije je osudio Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH što je omogućila Hrvatu Elvisu Živkoviću iz Orašja da politički napreduje izjašavajući se kao Srbin, jer njegovo pozicioniranje u Domu naroda Parlamenta FBiH dodatno ugrožava položaj srpskog naroda u Posavskom kantonu.

Ivetić je rekao Srni da je Živkoviću na jučerašnjoj sjednici Skupštine Posavske županije potvrđen odlazak u Dom naroda federalnog Parlamenta, te da je on novi slučaj "Željko Komšić".

"Ovo predstavlja dodatni udar na opstanak Srba na ovim prostorima i očiglednu igranku da njihovi legitimni predstavnici u općini Odžak i Domaljevac-Šamac budu devalvirani, a njihov rezultat minimiziran", ukazao je Ivetić.

On je istakao da se ovim pokazala apsurdnost Izbornog zakona BiH, za koji smatra da ga hitno treba promijeniti i uskladiti sa konstitutivnim narodima u BiH.

Ivetić je pojasnio da član Posavske stranke Elvis Živković nije Srbin, da u sebi nema ništa srpsko niti je kršten u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da je na izborima 2018. godine u srpskim mjesnim zajednicama Novi Grad, Trnjak, Dubica, Lepnica, Brvnik dobio svega 13 glasova, što dokazuje da nema podršku Srba i da je izabran glasovima Hrvata.

"Ove navode dokazuje i to da je njegova stranka, kako sebe naziva 'Posavska stranka', na izborima 2020. godine u općini Odžak dobila svega 50 glasova, dok je SNSD dobio više od 200 i prvi odbornički mandat", podsjetio je Ivetić.

On je ukazao i da je Elvis Živković jedini "Srbin" koji je zaposlen u institucijama Posavske županije, što je srpskom narodu u ovoj županiji dodatno otežalo ionako težak položaj.

"Ovo je sve osmišljeno iz CIK-a i odigrava se pred veliki praznik Vaskrs, što nas dodatno vrijeđa i ponižava. Hitno je potrebno zaštititi srpski narod u Posavini", naveo je Ivetić i istakao da Srbima u Posavini podršku i zaštitu treba da pruže svi nivoi BiH, kao i Republika Srpska.