Svetac dana članci
Typography

Očići su kako nam samo ime kaže dan posvećen očevima i slavi se na četvrtu nedjelju Došašća odnosno nedjelju pred Božić. Slični su Matericama i također imaju dugi crkveni i narodni običaj koji se svodi na čestitanje Očića muškarcima u obitelji.

 Radost Božića nije samo u blagdanskoj dekoracij i lampicama  već u obitelji. Stoga ukrasite dom s ljubavlju i radošću i uživajte u blagdanima!ocici kobasica

Po tradiciji djeca bi, kao i na Materice, uzela mali konopčić i rano ujutro išla do očeva te im nabacila konopčić na noge kako bi ih "objesili" ako se ne otkupe.

Međutim, za razliku od blagdana materica i običaja darivanja, očevi se otkupljuju obično, orasima, osušenim mesom, kobasicama ili u novije vrijeme novcima. Nije riječ o velikim iznosima, ali mali čestitari, čestitajući svim znanim muškarcima, ipak mogu tijekom Očića skupiti zavidnu svoticu za kupovinu neke igrice ili nečega drugog što žele imati za Božić.

U ranije vrijeme je djeci bilo radosno to iščekivanje: kada će se ćaća popeti na tavan ili sušaru i koliko li će suhog mesa donijeti. Djeca su se međusobno po uzrastu dogovarala na koliki komad će moći računati. Dobiveni komad mesa se pomalo grickao, lizao i čuvao kao velika dragocjenost. Znalo se dogoditi da neko dijete svoj komadić mesa čuva sve do Božića, grickajući svakim danom po malo. Eh, Bože moj, kako je to bilo slatko i dragocjeno.

advent odzak

U današnje moderno i ubrzano vrijeme i ovaj običaj se ne obilježava kod svih i svugdje, osim kod pojedinih obitelji za očuvanje tradicije. Uzimamo si slobodu kazati da se to više slavi kod onih što imaju manje materijalnog, ali su osobe velikog srca, radosti, blagodara i darivanja.

Stoga će i ove godine u našoj Posavini kao i kod posavljana razbacanih diljem svijeta biti izraženo očuvanje ovih običaja  u obiteljima gdje će biti nestrpljivog i radosnog dječjeg  iščekivanja dara od očeva. Vjerojatno danas ima i onih koji umjesto komadića kobasice očekuju koju igricu za računalo ili PlayStation konzolu, mobitel,  ili autić.

Hvala svim obiteljima koje čuvaju ovu tradiciju hrvatskog naroda, jer sve ono što je dobro i poučno ne treba pomesti kao lug u kut, već nastojati očuvati tu vrednotu. Također upozoravamo očeve kako trebaju paziti da njihov darak ne bude manje vrijedan u kojem će biti manje ljubavi nego u onome koje daruju majke, bake i sestre.

Bez obzira na sve, svim očevima i muškarcima sretni Očići.

Prigodni pozdrav koji bi djeca na brzinu izrecitirala glasi:
"Faljen Isus, Očići, božićno je vrijeme!
Mi smo došli samo, tražit otkupljenje,
Pođite na tavan donesite mese,
Ako nije suvo otvorite kese,
Ako ništa nema, vješanje se sprema!“

 

Za Posavinu.org piše Mišo Perak