Svijet
Typography

Na 24. Sastanku Zajedničkog odbora između EU i Švicarske o Sporazumu slobode kretanja osoba koji se održao 22. listopada 2021. putem video konferencije, Švicarska je strana izvijestila da će Hrvatski državljani imati punu slobodu kretanja od 1. siječnja 2022. godine.

Bern-Wabern. 22.102021. Prema Sporazumu o slobodnom kretanju osoba između Švicarske i EU (ProtokoIII), Švicarska je do sada zadržala mjere zaštite na tržištu rada za hrvatske državljane.

Budući da na tržištu rada nema značajnije neravnoteže, Savezno vijeće je na sjednici 1. listopada 2021. odlučilo uvesti neograničenu slobodu kretanja za Hrvatsku od 1. siječnja 2022. godine. To znači da se hrvatski zaposlenici tretiraju ravnopravno s ostalim državljanima EU/EFTA-e. Švicarska delegacija službeno je obavijestila EU o ovoj odluci na zajedničkom odboru.

hr ch
Ako useljavanje hrvatskih radnika pređe određeni prag, Švicarska se može pozvati na zaštitnu klauzulu i ponovno ograničiti broj dozvola od 1. siječnja 2023., a najkasnije do kraja 2026. godine.

Na dan 31. prosinca 2020. u Švicarskoj je bilo 28.324 hrvatskih državljana (+6 osoba u odnosu na 2019.). Oni su činili 1,9% stanovništva EU/EFTA-e koji žive u Švicarskoj.

Razmjena informacija o zahtjevima i pitanjima provedbe

Švicarska je obavijestila EU o najnovijim nalazima provedbe zahtjeva za registraciju posla. Također je dostavila EU statistiku i podatke o sudskoj praksi donesenoj u vezi s protjerivanjem kriminalnih stranaca iz zemlje. Na zahtjev

Švicarske, EU je dostavila informacije o najnovijim zbivanjima u vezi s pravima švicarskih državljana u raznim državama članicama EU.

Zajednički odbor Švicarske i EU obično se sastaje jednom godišnje kako bi zajednički raspravljali o pitanjima koja se odnose na primjenu Protokola o slobodi kretanja. Švicarsko izaslanstvo predvodila je Cornelia Luthy, zamjenica ravnatelja Državnog tajništva za migracije (SEM). Izaslanstvo EU -a predvodila je Clara Ganslandt, voditeljica Odjela za zapadnu Europu u Europskoj službi za vanjsko djelovanje.

Priredio Mišo Perak