Prođoše blagdani, zaključno sa Sveta Tri Kralja. Za blagdana vidjeli smo razne jaslice, po domovima, crkvama i u javnosti. No, jaslice kakve je napravio Zagrepčanin s privremenom adresom u Njemačkoj jako su zanimljive. Mile Karačić i njegova supruga Branka, Zagrebčani koji privremeno žive i rade u jednom selu kraj njemačkog Wiesentala, stotinjak kilometara od Stuttgarta, napravili su ekološke jaslice. Kažemo ekološke, jer su napravljene od recikliranog materijala ili uz razne improvizacije.

jaslice 900Mile Karačić kazuje kako je malo stvari kupio, a dosta ih je sam izradio, uz razne improvizacije, kako bi jaslice dobile originalni oblik. Sjeo čovjek, zamislio se malo, probudila se umjetnička žica i njemačko selo ima hrvatske jaslice. Za uspomenu ih je snimio, a nagodinu pravi nove ekološke i umjetničke jaslice.

Za Posavinu.org piše: Boris ĆAVAR
Snimio: Mile Karačićjaslice 901

Prvog dana Nove godine u podne u lovištu LU “Šljuka” Lekenik započeo je Memorijal Ivan Sovina . U spomen na svog umrlog člana i humanog čovjeka, ljubitelja lova i prirode, Ivana Sovinu, održali su lov na sitnu divljač u njegovu čast. Ivan Sovina umro je u travnju 2020.godine od opake bolesti, a da za nju skoro i nije znao. Kažemo skoro, jer dva mjeseca prije smrti lovio je šljuke u Lekeniku. Volio je lov, prirodu, bio je poznati kinološki sudac i uzgajivač pasa.

U Vukovaru je 16. studenog 2021. svečano završena tradicionalna pjesnička manifestacija MEMENTO POETICA. U Pastoralnom centru Svetog Bone uručene su nagrade Simbol grada Vukovara. Plakete s Vukovarskim vodotornjem dobili su fra Ivica Jagodić, gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru, Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik, Branko Ćurić pjevač i vukovarski branitelj.

Iz pera Đurđice Gatjal, književnice i pedagoginje iz Požege, osvanula je zanimljiva slikovnica za djecu. “Družina malih mrava” u nakladi Zaklade biskup Josip Lang suvremena je slikovnica za djecu. Nedavno je u Gradskoj knjižnici Požega održana velika promocija ove slikovnice.


Udruga Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu i Posavski književni klub iz Zagreba održali su novinsku konferenciju. Tema je bila predstojeći skup koji se održava u Zagrebu 25.studenog POSAVINA VUKOVARU. Uz to ova udruga se pohvalila s dvije nagrade za književnost koje su dobili njezini članovi. Nakon pozdrava predsjednika udruge Ilije Guberca započinje Ante Pranjkić moderator skupa POSAVINA VUKOVARU.

U lovačkom kalendaru LD “Srna” Velika Gorica već devetnaest godina piše kako je uoči Božića skup lovaca i supruga ili tradicionalno Božićno druženje sa suprugama. Tako je bilo tjedan prije Božića u Lovačkom domu na Kušancu okupilo se deset lovačkih supruga sa svojim lovcima. Obično lovačko druženje, večera i skromni darovi, naravno za supruge lovaca, samo u Lovačkom domu.

Dok su neki žurili na otvorenje lova, u Lekeniku su lovnu sezonu otvorili humanitarnim radom. Članovi LU “Šljuka” Lekenik nisu zaboravili svog starog člana kojemu je bila potrebna pomoć. Samoinicijativno i dragovoljno došli su pomoći svom kolegi koji je donedavno s njima lovio, iako je u poznim godinama. Starina Ivan Tuđman iz Lekenika ima skoro osam i pol desetljeća života, a od toga više od pola stoljeća lovačkog staža.

U prostorijama zagrebačke Udruge “Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu”, u Novom Zagrebu, održana je promocija knjige “Nebeske vibracije” autora Peje Šimića, predsjednika Posavskog književnog kluba. Ilija Guberac, predsjednik bosanskoposavske udruge, pozdravio je nazočne i poželio im ugodne nadolazeće blagdane. Kazao je kako Pejo Šimić, višestruko nagrađivani pjesnik u Hrvatskoj i BiH, uskoro odlazi u Europsku ligu, u inozemstvo.

Članovi Lovačkog društva “Kapela” Jezerane tradicionalno su otvorili lov na divlje svinje podno vrha Velike Kapele. Na lokaciji Pišćetak ,kraj lovačkih i šumarskih nastambi, godinama se okupljaju Ličani i njihovi prijatelji na otvorenju lova.

Sanja Pažin mlada književnica duhovne književnosti, autorica tri knjige, prvu napisala na pragu punoljetnosti, voditeljica nakladnika Kerigma-pia. Duhovna književnost je danas popularna, pa je mlada zagrebačka studentica Sanja Pažin, inače iz Đakova, napisala svoj prvi duhovni roman sa osamnaest godina.

Ogranak Matice Hrvatske Osijek, Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu Zagreb, Prsten, Udruga Hrvata BiH i SUH, Slavonska udruga Hercegovaca u Osijeku održavaju promociju knjige duhovnih pjesama. Knjiga je to "Nebeske vibracije, duhovne pjesme" našeg pjesnika Peje Šimića.

More Articles ...