Na zagrebačkom Kaptolu 27. u Tribini grada Zagreba, 26. rujna održana je 1219. tribina u organizaciji Udruge Colegium Hergešić-Tribina za kulturu i znanost. Veče je to posvećeno književnici Ljubici Kolarić Dumić iz Rijeke, koja obilježava i osam desetljeća svog života. Ova pjesnikinja i književnica koja živi u Rijeci rođena je u Kukujevcima, u Srijemu i Srbiji, u mjestu poznatom po stradanju i progonstvu Hrvata. Autorica je nekoliko knjiga za djecu, te nekoliko knjiga o Srijemu.

 Skoro tri desetljeća Srijemci iz mjesta Beška okupljaju se diljem Hrvatske jer su raseljeni u pedesetak mjesta u RH i inozemstvu. Prošli vikend okupili su se po 30 put u Virovitici . U organizaciji Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema Bačke i Banata iz Zagreba i Kluba Beščana . Ovaj zavičajni klub ima svoje ogranke u mjestima gdje žive prognani Srijemci.

Poštovani, u ime organizatora pozivamo Vas 16. rujna 2022. godine na  promociju knjige "Poniznošću do uzvišenosti" autora Ante Pranjkića, novinara i urednika emisije "Pogled preko granice" Hrvatske radio televizije. U privitku dopisa šaljemo Vam pozivnicu, recenziju i bilješku o autoru, pa se možete pobliže upoznati s temom knjige i drugim pojedinostima. Za više informacija javite se na telefon 099 771 45 82.

Povodom dana Okučana i njegovog zaštitnika Sv.Vida održana je svečana sjednica uz nazočnost gradskih, općinskih, vojnih, policijskih, braniteljskih i crkvenih uglednika zapadne Slavonije. Nakon obraćanja načelnika Ace Vidakovića i pročelnika općinskog vijeća Ivice Pivca koji su nazočne upoznali sa svojim aktivnostima i planovima podijeljena su vrijedna godišnja priznanja.


Sasvim slučajno smo nazočili berbi šljiva nedaleko od Zagreba i sasvim slučajno ondje se zatekla skupina Posavljaka. Nespeš je naselje nedaleko od Donje Zeline i Sesveta. Brdovito i ove godine šljivovito. Rekli bi stari opet rodila šljiva. Stara garda okupila se u vikendici obitelji Šimić iz Dervente. Kako drugačije obrat šljive i sačuvati dosta posavske tradicije nego starinskom mobom. Skupili se prijatelji i rodbina malo radili malo jeli i pili a puno divanili.

U povodu obilježavanja 30-te obljetnice egzodusa Hrvata iz Bosanske Posavine Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu raspisala je Natječaj domoljubne poezije „Posavino, volim te kao majku“ na koji se prijavilo 147 pjesama autora iz BiH, Republike Hrvatske, Njemačke, Švicarske, Austrije i Sjedinjenih američkih država.

Kraj Lovačkog doma u Velikoj Gorici održan je tradicionalni skup na Dan branitelja, Dan Pobjede i domovinske zahvalnosti, te 27. obljetnicu hrvatske "Oluje". Kraj "Jadrankove čeke" i Lovačkog doma na Kušancu, lovci, branitelji, članovi HVIDRE, te članovi obitelji Jadranka Cumbaja, tradicionalno se okupljaju odajući počast heroju Jadranku Cumbaju.

Već sam 30 godina dolazio u Herceg Bosnu kad su neke nedaće. Počeo je rat 08.04.1992. i mene vrag natjera u rat. Hodao sam i Hercegovinom i Posavinom kada su padale granate na mene i na mom Širokom Brijegu Mostaru Livnu, u Orašju i Domaljevcu. Vodili me prijatelji hrvatski bojovnici i novinari kojih više nema među živima ili su invalidi. Evo ja sam živ i još uvijek pomalo zdrav, hoću reći još mogu hodati i snimati ali godine hvataju i još se ne dam.

Urednički tim je skoro četiri godine radio na selekciji od oko 500 Šimićevih ljubavnih pjesama što novih što već objavljenih da bi na koncu izabrali skoro 180 koje su danas ugledale svjetlo dana ukoričene u novu zbirku HVALOSPJEV LJUBAVI u nakladi Hrvatskog književnog društva, a za koju je recenziju napisala Marija Matošić prof. „Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda“ (A. B. Šimć- Opomena).

Dosta se govori o lovačkom podmlatku, a dok sve to zaživi mladi Jura Jančić (15) iz Velike Gorice postao je počasni lovac. Pošto formalno i zakonski s petnaest godina nemože biti punopravni član LD “Srna” Velika Gorica, Mali Jura, kako ga svi lovci zovu, postao je praktični i počasni član društva.

More Articles ...