Pejo Šimić rođen 15. srpnja 1952. godine u selu Foči kraj Dervente. Osnovnu je školu pohađao u rodnoj Foči i susjednom Johovcu, gimnaziju u Rijeci, a potom se vratio u rodni kraj.

U dvorani Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu (Trg Stjepana Radića 3), u srijedu 23. lipnja u 17:00 sati, započelo je obilježavanje 30. obljetnice od početka progona Hrvata iz Vojvodine i 30. godina postojanja Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata i to predstavljanjem dvije izuzetno vrijedne knjige autora Zlatka Pintera:

Uoči Uskrsa svjetlo dana ugledala je sedamnaesta zbirka pjesama Peje Šimića „Nebeske vibracije, duhovne pjesme“. U izdanju ogranka Matice Hrvatske Osijek, na 208 stranica. Pjesnik Pejo Šimić živi u Zagrebu, rođen je u Derventi, u Bosanskoj Posavini, no poznat je javnosti diljem Hrvatske i BiH. Knjiga je ovo u kojoj su se našle njegove najznačajnije duhovne pjesme iz prethodnih šesnaest zbirki pjesama objavljenih u zadnja tri desetljeća.

Na terasi Stella Vip bara na zagrebačkom Cvjetnom trgu, 11. lipnja održana je promocija nove knjige pjesama “Krila i okovi” Đurđice Gatjal iz Požege. U nakladi Matice hrvatske ogranak Požega, zbirka je to pjesama od 11 tisuća i 111 riječi . Promociju je vodila Andrea Divić, urednica i recenzentica knjige.

U nakladi Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata ovih je dana objavljena još jedna vrijedna dokumentaristička knjiga, o Hrvatima u susjednoj Srbiji krajem 1980-ih i početkom 1990-ih, odnosno na području autonomne pokrajine Vojvodine (istočnog Srijema, Banata i Bačke), gdje u velikom dijelu predstavljaju starosjedilački narod. Na 529 stranica, uglavnom kroz zapise i gradivo koje je prikupio autor knjige Zlatko Pinter, prikazuje se sudbina dijela hrvatskog nacionalnog korpusa koji je obično na marginama interesa europskih političara, a nažalost i dijela hrvatskih. Time je, nakon prethodne knjige posvećene stradanju Hrvata u Bosni i Hercegovini, HMDCDR obuhvatio sva područja na kojima su Hrvati tijekom 1990-ih bili izravno zahvaćeni ratom ili terorom velikosrpskih snaga.

U petak 11. lipnja 2021. u 18 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu održat će se promocija knjige Krila i okovi autorice Đurđice Gajtal. Knjiga je to u nakladi Matice Hrvatske Požega, a gospođa Đurđica Gajtal je članica Posavskog književnog kruga.

Umro je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, u svojoj šezdeset i šestoj godini života, od srčanog udara, noćas. Nedjeljno zagrebačko jutro osvanulo je bez zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Dok pišemo ove redove, stižu izrazi sućuti obitelji Bandić. Dvadeset i jednu godinu je bio prvi čovjek Zagreba. Nijedan gradonačelnik nije bio tako blizak malim običnim ljudima, građanima Zagreba. Nijedan političar nije znao zagaziti u blato zagrebačkih predgrađa i posjetiti male obične ljude i upitati za njihove nevolje.

U prostorijama zagrebačke udruge Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu, u Novom Zagrebu, 28. svibnja 2021., održan je prvi Festival domoljubne poezije "Posavino volim te kao majku". Ideja je to Posavskog književnog kluba da okupi sve natjecatelje iz Hrvatske i BiH.

U Zagrebu je 9. siječnja 2021. osnovan Posavski književni krug na inicijativu skupine književnika rođenih u Bosanskoj Posavini koja će Izdavati knjige, organizirati promocije i tiskati Zbornike radova. Organizirat ćemo dva natječaja domoljubne poezije: „Posavino, volim te kao majku“ i dodijelit ćemo nagradu fra Ilija Starčević te „Croatio, srce iz njedara“ i dodijelit ćemo nagradu fra Andrija Zirdum, kao i natječaj duhovne poezije „Radujte se narodi“ a dodijelit ćemo nagradu fra Augustin Augustinović.

Višegodišnji predsjednik LD “Srna” Velika Gorica Josip Jančić Babriga u Velikoj Gorici je imao veličanstveni ispraćaj u mirovinu. Na dan Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, nakon četrdeset i dvije godine službe, lovac je otišao u vatrogasnu mirovinu.

Ovih dana, uoči Božićnih blagdana jedna božićna pjesma napunila je četvrt stoljeća. Prije dvadeset i pet godina osvanula je pjesma „Svi su moji Božići u Bosni“. Napisao ju je Pejo Šimić, pjesnik iz Zagreba, rođen u župi Foča kod Dervente. Našla je mjesto u njegovoj zbirci „Suza na zgarištu“ i našla je mjesto u očima i ušima javnosti. Nakon četvrt stoljeća još se sluša u medijima.

More Articles ...