LU ŠLJUKA Lekenik tradicionalno prvog dana Nove godine održava svoj Memorijal za umrle lovce. Radi se o lovcima koji su ovaj svijet napustili u doba korone pa ih prijatelji nisu mogli dostojno ispratiti. Prošle godine za Stjepandan odmah nakon Božića održan je Memorijal za Ivana Tuđmana.

 Lovačko društvo "Srna" Velika Gorica tradicionalno, vikend uoči Božića organizira Božićno okupljanje lovaca sa svojim boljim polovicama. Na lovačko druženje sa suprugama, dođu i djevojke, zaručnice lovaca i provedu ugodno večer u Lovačkom domu. Uz večeru i ples, kraj bora u Lovačkom domu čeka ih i skroman poklon. To je znak zahvalnosti za cijelo vrijeme koje lovci izostaju od obitelji.

Obično koncem listopada lovci LU HVIDRA 1991.-1995. Žažina otvaraju lov na divlje svinje. Kraj lovačkog doma duboko u šumi okupilo se poprilično lovaca i gostiju koji ondje rado dolaze. Love se divlje svinje i štetočine. Dvojica mladih lovnika i stari lovac Goran Medanović odvajaju svoje skupine za lov. Prilika je to da se Medanović pohvali upravo tiskanom knjizicom lovackih anegdota SREBRENI VEPAR. Promocija knjige bude uskoro u Velikoj Gorici.


lovci2No uz lovce sa svih strana stigla je i jedna lovkinja. Zapravo prvi put je u lovu a gost je svoga oca koji ne krije kako u obitelji imaju četiri lovca. Djed i otac i sin i kcer su lovci pa kako u lovačkoj obitelji ne biti lovkinja. Iz brinjskog ličkog kraja dosla su braća Vlahinić mladi lovci sa iskusnim psima koji znaju dobro goniti divlje svinje po ličkim brdima kao i Lekeničkoj Gmajni.
lovci 900Psi goniči bili su dobri a lovci strpljivi no veprovi su tragom nestali bas kad se popodnevno sunce probijalo kroz bukovu šumu. Okupljanje oko lovačke kuće pretvorilo se u cjelodnevno ugodno druženje. Mlada lovkinja u prvom lovu naučila je da je to druženje lovaca bogatstvo lova. A ime …što će vam ime … Dečki ne upucavajte se djevojci u obitelji četiri lovca svi dobro ciljaju…
lovci1
Zapisao i fotoaparatom ciljao Boris ĆAVAR

Svjetlo dana ugledala je zanimljiva knjiga dr.sci. Vlade Vladića, filozofa, književnika i prevoditelja iz Zagreba, Sesvetskog Kobiljaka. "Izvorna pravednost Svetog Josipa" Biti pravedan kao Sveti Josip! Biti pravedan prema Svetom Josipu. U nakladi Ivan J, Prcela Sva prava pridržana Vlado Vladić. Na 300 stranica nalazi se višegodišnji rad.istraživanje i prijevod vrsnog spisatelja, filozofa i književnika.

Tradicionalna najveća manifestacija u Hrvatskoj posvećena knjizi, i knjižničarstvu. U organizaciji Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice u Pleternici Peji Šimiću pripala je velika čast da svojim opusom otvori ovu kulturnu manifestaciju. Tim je zatvorio jedan svoj pjesnički krug. Mi koji ga desetljećima pratimo ponekad bi pomislili da je za svoju bazu djelovanja preselio u Dalmaciju. Međutim zadnjih mjesec dana Pejo je to svojim radom demantirao.

U Velikoj Gorici u naselju Okuje održana je zanimljiva promocije knjige o lovu i lovcima. "Srebrni vepar-dogodovštine iz lova" napisao je Goran Medanović velikogorički glazbenik i lovac. U restoranu slikovitog naziva "Za vašu dušu" okupilo se stotinjak ne samo lovaca i prijatelja, već i štovatelja pisane riječi i glazbe. Knjiga je to što opisuje više od četiri desetljeća lovačkog staža, kroz dogodovštine o lovu i lovcima. Nekadašnji glazbenik, kompozitor i urednik, Goran Medanović okušao se prvi put u prozi i čitateljima lovcima dao zanimljivu knjigu.

Članovi LD "Srna" Velika Gorica sudjelovali su na završnoj manifestaciji Gastroturopolja. U nedjelju 16. listopada u središtu Velike Gorice i oko Turopoljskog doma okupilo se nekoliko tisuća građana sa svih strana. Nakon tjedan dana trajanja Gastroturopolja, velike manifestacije koja promovira domaće turopoljske proizvode i običaje, održano je natjecanje u kuhanju kotlovine i lovačkog gulaša.

U košmaru svijeta u kojemu živimo, za koji nam se čini da je u raspadu, u kojemu neki nažalost uzimaju ono što pripada svima, a neki su odavno na granici opstanka, neki su na sve ravnodušni i prepušteni stihiji, sresti pjesnika koji pjeva o ljubavi pomalo je čudno.

 Tradicionalno, podno vrha Velike Kapele lički lovci iz LD "Kapela" Jezerane otvorili su lovnu sezonu prvim lovom na divlje svinje. Na lokaciji Pišćetak okupili se Ličani i prijatelji sa svih strana. Bilo dosta i gostiju u lovu, a janjetine nakon lova. Ne bi Ličani bili svoji da ne pozovu i goste u lov, takva je tradicija, lovačka i prijateljska.

 Osvanula je zanimljiva knjiga Gorana Medanovića iz Velike Gorice, Okuja "Srebreni vepar- dogodovštine iz lova". Aktivni lovac i negdašnji glazbenik zapisao je svoje i tuđe lovačke dogodovštine u zadnja četiri desetljeća koliko je lovac. Na osamdeset i osam stranica opisane su istinite zgode, nezgode i lovački doživljaji. Uz to knjiga je bogato ilustrirana umjetničkim slikama Ivice Perkovića.

More Articles ...