Tradicionalno početkom listopada lovci i prijatelji Lovačkog društva KAPELA Jezerane imaju svoj skup podno vrha Velike Kapele. Na lokaciji Pišćetak od davnina okupljaju se lovci i njihovi prijatelji na otvorenju lova na divlje svinje. Kao uvijek došli su sa svih strana, od zagrebačke do riječke okolice, a bilo ih i iz inozemstva. Jer posebnost ovog ličkog društva je da više od polovice članova ne žive u zavičaju, a Lovačko društvo im je veza sa ličkim zavičajem.

Tradicionalno koncem listopada lovci LU HVIDRA 1991.-1995. Žažina otvaraju lovnu sezonu u lovu na divlje svinje s gostima i prijateljima. Postala je tradicija da se gosti sa svih strana rado odazivaju u lov na divlje svinje u lovištu Žažina. Više od pedeset lovaca okupilo se kraj lovačke kuće u šumi. Nakon doručka na zvuk lovačkog roga koji je odjeknuo šumom svi su bili u vrsti.


U knjižari Megastore - Hoću knjigu, u Zagrebu, održana je edukativna radionica za roditelje iz programa Škole roditeljstva, pod nazivom "Roditelj kao odgovoran voditelj".
Edukaciju i radionicu održala je učiteljica, pisac i pjesnikinja, članica Hrvatskog instituta za istraživanje i edukaciju o mentalnom zdravlju (HIIEMZ-u), pod kojim se ovaj program i nalazi.

Nova, četvrta knjiga proze Blanke Kraljević GRANICE U GLAVI osvanula je u nakladi Matice Hrvatske ogranak Široki Brijeg. Zaposlenica širokobriješke gimnazije, negdašnja ratna reporterka i novinarka, voditeljica brojnih književnih aktivnosti u Matici Hrvatskoj i šire, usprkos svemu i dalje stvara i piše.

Franjevci Bosne Srebrene, Franjevački samostan Rama Šćit i Ramska zajednica u Zagrebu organizirali su tradicionalnu svetu misu i skup Ramljaka u zagrebačkoj okolici. U crkvi Marije Anđeoske kraj Samostana Svetog Ilije koji vode franjevci Bosne Srebrene u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba služena je sveta misa nakon koje je održan tradicionalni skup Ramljaka. Misu je uz koncelebraciju bosanskih ujaka služio don Tihomir Šakota, sin Rame.

U samom središtu Zagreba iznad spomenika banu Josipu Jelačića, u Društvu hrvatskih književnika obilježena je 222. obljetnica rođenja hrvatskog bana Josipa Jelačića Bužinskog (1801-1859.). Organizator je uz DHK Udruga protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Banke u Zagrebu, Zavičajni klub Petrovaradin. Iz rodnog grada bana Jelačića pristgli su Hrvati iz Petrovaradina.

Književnica Blanka Kraljević okušala se kao pjesnikinja i ovom knjigom došla u svoje preobraženje. MOJE PREOBRAŽENJE je treća njena knjiga u nakladi Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg. Prva knjiga je ŠIROKOBRIJEŠKA KNJIŽEVNA ČITANKA gdje je zapisa i opisala književne stvaratelje rodom sa Širokog Brijega. Druga knjiga kratke proze PRIČE O SOVI I ŠEVI njena je intima , ali djetinjstvo, odrastanje i zrelost profesorice književnosti, ratne izvjestiteljice i novinarke u burnim vremenima.

Na filozofskom fakultetu u Osijeku 14. listopada održani su 60. ŠIMIĆEVI SUSRETI (ovaj put u gostima). Pozdravne riječi u ime odbora 60. Šimićevih susreta uputili su Srećko Tomas. prof. Petar Majić, te dekan Filozofskog fakulteta Ivan Trojan, koji je u ime prof. dr. sc. Sanje Jukić pročitao osvrt 125 godina od rođenja A.B. Šimića, nakon čega je prikazan dokumentarni film Šimićevih susreta u Hercegovini od 1964. godine do danas.

U Pleternici je 22. kolovoza u prepunoj svečanoj dvorani Hrvatske knjižnice i čitaonice uz nazočnost uglednika iz društvenog, kulturnog i političkog života održan „Knjižnik“ Sadržajna i zanimljiva manifestacija koju financira Ministarstvo kulture i medija uz podršku grada Pleternice. Bila je to , kako su komentirali nazočni i sudionici manifestacije antologijska i nezaboravna večer duhovne poezije višestruko nagrađivanog pjesnika Peje Šimića iz Zagreba, a poslije toga otvorena je izložba amaterskog slikara Vida Marića iz Pleternice.

More Articles ...