Dok su neki žurili na otvorenje lova, u Lekeniku su lovnu sezonu otvorili humanitarnim radom. Članovi LU “Šljuka” Lekenik nisu zaboravili svog starog člana kojemu je bila potrebna pomoć. Samoinicijativno i dragovoljno došli su pomoći svom kolegi koji je donedavno s njima lovio, iako je u poznim godinama. Starina Ivan Tuđman iz Lekenika ima skoro osam i pol desetljeća života, a od toga više od pola stoljeća lovačkog staža.

Članovi Lovačkog društva “Kapela” Jezerane tradicionalno su otvorili lov na divlje svinje podno vrha Velike Kapele. Na lokaciji Pišćetak ,kraj lovačkih i šumarskih nastambi, godinama se okupljaju Ličani i njihovi prijatelji na otvorenju lova.

Na terasi Stella Vip bara na zagrebačkom Cvjetnom trgu, 11. lipnja održana je promocija nove knjige pjesama “Krila i okovi” Đurđice Gatjal iz Požege. U nakladi Matice hrvatske ogranak Požega, zbirka je to pjesama od 11 tisuća i 111 riječi . Promociju je vodila Andrea Divić, urednica i recenzentica knjige.

Ogranak Matice Hrvatske Osijek, Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu Zagreb, Prsten, Udruga Hrvata BiH i SUH, Slavonska udruga Hercegovaca u Osijeku održavaju promociju knjige duhovnih pjesama. Knjiga je to "Nebeske vibracije, duhovne pjesme" našeg pjesnika Peje Šimića.

U petak 11. lipnja 2021. u 18 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu održat će se promocija knjige Krila i okovi autorice Đurđice Gajtal. Knjiga je to u nakladi Matice Hrvatske Požega, a gospođa Đurđica Gajtal je članica Posavskog književnog kruga.

U Zagrebu je 11. rujna 2021.g. održan znanstveni skup koji je okupio nekoliko znanstvenika iz BiH i Hrvatske. “Bosanska Posavina; jučer, danas, sutra” Tema je to cjelodnevnog skupa koji je organizirala Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu i Udruga “Prsten”. Pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan BiH, Ministarstva kulture RH, Osječko baranjske županije. Na skupu je svoje izlaganje iznijelo dvanaest znanstvenika rođenih u Bosanskoj Posavini. Smatra se kako iz ovog djela BiH u svijetu ima 353 znanstvenika.

U prostorijama zagrebačke udruge Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu, u Novom Zagrebu, 28. svibnja 2021., održan je prvi Festival domoljubne poezije "Posavino volim te kao majku". Ideja je to Posavskog književnog kluba da okupi sve natjecatelje iz Hrvatske i BiH.

Pejo Šimić rođen 15. srpnja 1952. godine u selu Foči kraj Dervente. Osnovnu je školu pohađao u rodnoj Foči i susjednom Johovcu, gimnaziju u Rijeci, a potom se vratio u rodni kraj.

Višegodišnji predsjednik LD “Srna” Velika Gorica Josip Jančić Babriga u Velikoj Gorici je imao veličanstveni ispraćaj u mirovinu. Na dan Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, nakon četrdeset i dvije godine službe, lovac je otišao u vatrogasnu mirovinu.

U dvorani Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu (Trg Stjepana Radića 3), u srijedu 23. lipnja u 17:00 sati, započelo je obilježavanje 30. obljetnice od početka progona Hrvata iz Vojvodine i 30. godina postojanja Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata i to predstavljanjem dvije izuzetno vrijedne knjige autora Zlatka Pintera:

Uoči Uskrsa svjetlo dana ugledala je sedamnaesta zbirka pjesama Peje Šimića „Nebeske vibracije, duhovne pjesme“. U izdanju ogranka Matice Hrvatske Osijek, na 208 stranica. Pjesnik Pejo Šimić živi u Zagrebu, rođen je u Derventi, u Bosanskoj Posavini, no poznat je javnosti diljem Hrvatske i BiH. Knjiga je ovo u kojoj su se našle njegove najznačajnije duhovne pjesme iz prethodnih šesnaest zbirki pjesama objavljenih u zadnja tri desetljeća.

More Articles ...