Višegodišnji predsjednik LD “Srna” Velika Gorica Josip Jančić Babriga u Velikoj Gorici je imao veličanstveni ispraćaj u mirovinu. Na dan Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, nakon četrdeset i dvije godine službe, lovac je otišao u vatrogasnu mirovinu.

Uoči Uskrsa svjetlo dana ugledala je sedamnaesta zbirka pjesama Peje Šimića „Nebeske vibracije, duhovne pjesme“. U izdanju ogranka Matice Hrvatske Osijek, na 208 stranica. Pjesnik Pejo Šimić živi u Zagrebu, rođen je u Derventi, u Bosanskoj Posavini, no poznat je javnosti diljem Hrvatske i BiH. Knjiga je ovo u kojoj su se našle njegove najznačajnije duhovne pjesme iz prethodnih šesnaest zbirki pjesama objavljenih u zadnja tri desetljeća.

Stara lička tradicija lovstva njeguje se i u Jezeranama, gdje ima nekoliko obitelji koji su bili lovci generacijama, od pradjeda do unuka. Supružnici Maja i Dean Vranić imaju po tri i pol desetljeća života i smatraju se aktivnim lovcima. Dean Vranić je član LD „Kapela“ Jezerane malo prije nego se oženio Majom, pa se praktični oženio i s lovom. Danas imaju troje djece, najstarije ima šesnaest godina, žive i rade u Jezeranama i odnedavno zajedno idu u lov.

 

„Otac Zdravko je bio lovac i djed Joso, pa nisam mogao ništa drugo nego i ja postati lovac, nema tu priče puno, lov je u srcu, kazuje Dean Vranić. Dodaje kako je se supruga Maja prije desetak godina počela zanimati za lov, pa je sudjelovala na brojnim radnim akcijama, nosila sol i hranu divljači.

lovci vranici 900

„Zbog troje djece tek sam jesenas položila lovački ispit, pa sad mogu u lov sa suprugom, dok baka čuva djecu, kazuje Maja Vranić. Ona je inače rodom iz Novske, ali se snalazi kao prava Ličanka. Inače, počela gajiti neobičnu vrastu pasa, koji kod nas nije registriran kao lovni pas. Radi se o afričkom goniču lavova, a s njim se ne lovi jer je prebrz. Supružnici Vranić njeguju sebi svojstven lički humor, pa im osmijeh ne silazi s lica. Kažu, kako su im svi bili lovci, pa je red da učlane u društvo i baku koja im čuva djecu dok su u lovu...

Za Posavinu org piše i i fotografira: Boris ĆAVAR

U nakladi Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata ovih je dana objavljena još jedna vrijedna dokumentaristička knjiga, o Hrvatima u susjednoj Srbiji krajem 1980-ih i početkom 1990-ih, odnosno na području autonomne pokrajine Vojvodine (istočnog Srijema, Banata i Bačke), gdje u velikom dijelu predstavljaju starosjedilački narod. Na 529 stranica, uglavnom kroz zapise i gradivo koje je prikupio autor knjige Zlatko Pinter, prikazuje se sudbina dijela hrvatskog nacionalnog korpusa koji je obično na marginama interesa europskih političara, a nažalost i dijela hrvatskih. Time je, nakon prethodne knjige posvećene stradanju Hrvata u Bosni i Hercegovini, HMDCDR obuhvatio sva područja na kojima su Hrvati tijekom 1990-ih bili izravno zahvaćeni ratom ili terorom velikosrpskih snaga.

Povodom tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju pod pokroviteljstvom Veterana IV gardijske brigade i Hrvatske udruge Benedikt 13. studenoga u Splitu je održana finalna večer pjesničke manifestacije Memento Poetika te promocija zbornika. Iako je zbog pandemije covida 19 natječaj raspisan u zadnji tren, kako nam kaže idejni tvorac i nositelj ove manifestacije pukovnik Mate Buljubašić odaziv pjesnika je bio iznenađujuće velik kako iz domovinske tako i iz iseljene Hrvatske.

Umro je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, u svojoj šezdeset i šestoj godini života, od srčanog udara, noćas. Nedjeljno zagrebačko jutro osvanulo je bez zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Dok pišemo ove redove, stižu izrazi sućuti obitelji Bandić. Dvadeset i jednu godinu je bio prvi čovjek Zagreba. Nijedan gradonačelnik nije bio tako blizak malim običnim ljudima, građanima Zagreba. Nijedan političar nije znao zagaziti u blato zagrebačkih predgrađa i posjetiti male obične ljude i upitati za njihove nevolje.

Lovačko društvo „Srna“ Velika Gorica održalo je svoj tradicionalni humanitarni Kraljevski lov. Radi se o tradiciji koju su uveli za svoje stare članove, koji su zbog godina i aktivnosti u društvu oslobođeni plaćanja članarine. Ujedno je to prilika da se lovci sjete svojih umrlih prijatelja. Svima njima ovaj lov je u čast,naglasio je predsjednik lovačkog društva „Srna“ Josip Janjčić Babriga.

U Zagrebu je 9. siječnja 2021. osnovan Posavski književni krug na inicijativu skupine književnika rođenih u Bosanskoj Posavini koja će Izdavati knjige, organizirati promocije i tiskati Zbornike radova. Organizirat ćemo dva natječaja domoljubne poezije: „Posavino, volim te kao majku“ i dodijelit ćemo nagradu fra Ilija Starčević te „Croatio, srce iz njedara“ i dodijelit ćemo nagradu fra Andrija Zirdum, kao i natječaj duhovne poezije „Radujte se narodi“ a dodijelit ćemo nagradu fra Augustin Augustinović.

Autor na tisuće književnih i filozofskih stranica odlučio se za malu knjižicu satire i humora na samo 58 stranica u vlastitoj, maloj nakladi. Dr.sci Vlado Vladić doktor filozofije, trenutačno nezaposlen godinama, usput književnik, pjesnik, prevoditelj na nekoliko jezika, autor nekoliko knjiga i znanstvenih radova, odlučio se za knjižicu satire i humora. Humora koji potječe iz rodne Rame u BiH, a živi još u obitelji Vladić u Kobiljaku kod Sesveta.

Ovih dana, uoči Božićnih blagdana jedna božićna pjesma napunila je četvrt stoljeća. Prije dvadeset i pet godina osvanula je pjesma „Svi su moji Božići u Bosni“. Napisao ju je Pejo Šimić, pjesnik iz Zagreba, rođen u župi Foča kod Dervente. Našla je mjesto u njegovoj zbirci „Suza na zgarištu“ i našla je mjesto u očima i ušima javnosti. Nakon četvrt stoljeća još se sluša u medijima.

Kad nema šljivovice dobar je i višnjevac ili orahovac kaže nam pjesnik Pejo Šimić. Jesen je i spremanje zimnice, kao i tradicionalne rakije šljivovice No, ove godine šljive u zagrebačkoj okolici nisu baš rodile pa se ljudi snalaze. Pejo Šimić, pjesnik o kojem smo kao pjesniku pisali dosta, uz to pravi domaće tradicionalne proizvode. U svojoj vikendici i voćnjaku u Nespešu kraj Zeline umjesto svoje tradicionalne Jebežljivke rakije pravi i druge proizvode.

More Articles ...