Urednički tim je skoro četiri godine radio na selekciji od oko 500 Šimićevih ljubavnih pjesama što novih što već objavljenih da bi na koncu izabrali skoro 180 koje su danas ugledale svjetlo dana ukoričene u novu zbirku HVALOSPJEV LJUBAVI u nakladi Hrvatskog književnog društva, a za koju je recenziju napisala Marija Matošić prof. „Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda“ (A. B. Šimć- Opomena).

 Skoro tri desetljeća Srijemci iz mjesta Beška okupljaju se diljem Hrvatske jer su raseljeni u pedesetak mjesta u RH i inozemstvu. Prošli vikend okupili su se po 30 put u Virovitici . U organizaciji Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema Bačke i Banata iz Zagreba i Kluba Beščana . Ovaj zavičajni klub ima svoje ogranke u mjestima gdje žive prognani Srijemci.

"Krvavi tragovi velikosrpske ideologije na kraju XX. stoljeća" naslov je znanstvene monografije novinara i publicista Zlatka Pintera, koja je 1. travnja 2022. godine u 11:00 sati predstavljena u knjižnici Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu. O knjizi i autoru govorili su urednica ovog djela i profesorica na Fakultetu hrvatskih studija, doc. dr. sc. Vlatka Vukelić i urednica i voditeljica s Laudato televizije, dipl. novinarka Nada Prkačin.

Povodom dana Okučana i njegovog zaštitnika Sv.Vida održana je svečana sjednica uz nazočnost gradskih, općinskih, vojnih, policijskih, braniteljskih i crkvenih uglednika zapadne Slavonije. Nakon obraćanja načelnika Ace Vidakovića i pročelnika općinskog vijeća Ivice Pivca koji su nazočne upoznali sa svojim aktivnostima i planovima podijeljena su vrijedna godišnja priznanja.

Ovako je pjesnik Pejo Šimić (rođen u Foči kod Dervente) svojom poetskom riječju reagirao na zbivanja u Ukrajini koja već treći dan krvavri radi Ruske invazije.

U povodu obilježavanja 30-te obljetnice egzodusa Hrvata iz Bosanske Posavine Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu raspisala je Natječaj domoljubne poezije „Posavino, volim te kao majku“ na koji se prijavilo 147 pjesama autora iz BiH, Republike Hrvatske, Njemačke, Švicarske, Austrije i Sjedinjenih američkih država.

NAJNOVIJE IZ NEOBJAVLJENE 19.ZBIRKE PJESAMA PEJE ŠIMIĆA rođenog u Foči kod Dervente "ČOVJECE PRIZEMLJI SE"

Već sam 30 godina dolazio u Herceg Bosnu kad su neke nedaće. Počeo je rat 08.04.1992. i mene vrag natjera u rat. Hodao sam i Hercegovinom i Posavinom kada su padale granate na mene i na mom Širokom Brijegu Mostaru Livnu, u Orašju i Domaljevcu. Vodili me prijatelji hrvatski bojovnici i novinari kojih više nema među živima ili su invalidi. Evo ja sam živ i još uvijek pomalo zdrav, hoću reći još mogu hodati i snimati ali godine hvataju i još se ne dam.

Udruga DRUŠTVENO KULTURNA PLATFORMA ZA BOSANSKU POSAVINU u Zagrebu je održala svoju izvanrednu izvještajno izbornu skupštinu. U novozagrebačkim prostorijama okupili su se izaslanici udruge iz cijele Hrvatske i Bosanske Posavine. Pod korona mjerama, skup je započeo dosadašnji predsjednik Anto Pranjkić, koji je dao ostavku.

Dosta se govori o lovačkom podmlatku, a dok sve to zaživi mladi Jura Jančić (15) iz Velike Gorice postao je počasni lovac. Pošto formalno i zakonski s petnaest godina nemože biti punopravni član LD “Srna” Velika Gorica, Mali Jura, kako ga svi lovci zovu, postao je praktični i počasni član društva.

Na svoj 85. rođendan umro je Ivan Tuđman iz Lekenika. Bio je lovac, čovjek i ljudina. Čovjek kojeg svi rado pamte, a aktivan lovac skoro do pred smrt. Jedan od najstarijih lovaca u LU “Šljuka” Lekenik, sa pet i pol desetljeća lovačkog staža. Epidemija korone pokosila je Ivana Tuđmana i sada hoda lovačkim stazama po nebeskim prostranstvima. U svojim poznim godinama, hodao je lovio i družio se s prijateljima do zadnjeg dana života. Za lov i prijatelje je i živio.

More Articles ...