B i H
Typography

Šestorica svećenika Vrhbosanske nadbiskupije: mons. Franjo Topić, mons. Marko Cvitkušić, mons. Mato Janjić, vlč. Ivan Ravlić, fra Ćiro Lovrić i fra Pavo Vujica, svoju 40. obljetnincu misništva imali su milost proslavili u Rimu i Vatikanu gdje su boravili od 15. do 19. siječnja kada ih je zajedno s grupom Kršćanskog radničkog pokreta (Movimento christiano lavoratori“ iz Italije papa Franjo u subotu 19. siječnja primio u audijenciju.

U velikoj auli Pavla VI. naši su jubilarci imali počasna mjesta. Posebnost je ovoga puta i u tome što su zajedno išli franjevci i dijecezanci, na čemu je Vatikan izrazi znak radosti i pohvalio ovo lijepo zajedništvo.

Više o tim nezaboravnim danima vlč. Ravlić, župnik u Posavskoj Mahali, koji je zajedno s mons Topićem bio organizator puta, je rekao: „U Rimu smo pohodili baziliku sv. Ivana Lateranskoga koja je posvećena Presvetom Spasitelju, sv. Ivanu Krstitelju i sv. Ivanu Evanđelisti.

Ono što je posebno bitno za Hrvate jest činjenica da je 640. godine papa zaredio Ivana Ravenjanina za prvoga solinskoga biskupa, a tim činom počelo je sustavno pokrštenje Hrvata. Pohodili smo i svete stube po kojima se Isus uspeo u kuću Poncija Pilata. Stube su originalne, od mramora su i obložene drvetom.

Ima ih 28, a prelaze se samo na koljenima, što je za svakog hodočasnika poseban događaj. Iz Jeruzalema u Rim donijela ih je carica Jelena, Konstantinova majka oko 326. godine. Obišli smo krstionicu koja je osmerokutnog oblika, obelisk koji je najstariji u Rimu a visok je 47 metara. Izrađen je u Egiptu 1500. godine prije Krista.

Tu je i bazilika sv. Klementa, četvrtog pape u povijesti Crkve. Ne može se nikako zaboraviti bazilika sv. Petra, majka svih crkvi u kojoj smo slavili svetu misu poslije audijencije, a kojoj je predsjedao kardinal Crescenzio Sepe, napuljski nadbiskup. Bazilika je bila malena za veliki broj hodočasnika iz više zemalja. Nakon mise razgledavali smo Trg i baziliku sv. Petra, pohodili kripti – grob sv. Petra i drugih papa (grob sv. Ivana Pavla II, i Ivana XXIII.)

U nedjelju 17 siječnja slavili smo misu u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, gdje je uz nas koncelebriralo još osam svećenika među njima i novoimenovani vojni biskup u RH mons. Jure Bogdan dosadašnji rektor u Zavodu sv. Jeronima. Slavlje je pjesmom uzveličala Vedrana Šimić, zagrebačka operna diva rodom iz Tuzle. Sve vrijeme boravili smo u Rimu u Hrvatskom domu (Domus Croata), gdje nam je osoblje doma iskazalo dobro gostoprimstvo i pažnju. U nedjelju smo nazočili i Angelusu, molitvi Anđela Gospodnjeg koje je predmolio, kao i uobičajeno svake nedjelje, sv. Otac papa Franjo.

Posjetili smo Anđeosku tvrđavu koja je mauzolej cara Hadrijana u Rimu, na obali Tibera, Trg cvijeća, crkvu sv. Brigite, koja je nacionalna crkva Šveđana. Nismo zaboravili na Palaču Farnese, crkvu Presvetog imena Isusovoga. Posebno je lijepa i iznutra ukrašena crkva sv. Ignacija, ova je crkva vrhunac izrade u baroku.

Naša je generacija uvijek bila složna, pazili smo jedni na druge. Svi smo studij do mlade mise završili u Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji u Sarajevu davne 1976. godine“.
Zadnji rat koji su proživjeli sa svojim vjernicima, uvelike zahvaljujući ovim kao i brojnim drugim svećenicima mnogi Hrvati katolici u Bosni su ostali i nisu protjerani.

B. Lukačević

{jathumbnail off}