BiH-Hrvatska-Svijet
Typography

Muzej bosanskog kraljevstva nastavlja sa svojim uspješnim aktivnostima i najavljuje Festival srednjovjekovlja od 8 do 11 lipnja u Cazinu, gradu u kome je i smješten Muzej bosanskog kraljevstva. Festival ima za cilj afirmirati građane, javnost i teme vezane za srednjovjekovnu bosansku državu.

 

festival plakatPlakat, program i pozivnica za festival je u prilogu

“Festival srednjovjekovlja ima za osnovu interdisciplinarni pristup tretiranju historije srednjega vijeka s posebnim osvrtom na najznačajnija pitanja iz historije srednjovjekovne bosanske države.
Program festivala ima višedimenzionalni karakter uključujući istaknute historičare i arheologe srednjovjekovne epohe, te umjetnike koji su vrelo svoje inspiracije pronašli u događajima iz ovog doba, te djelima, životima i sudbinama srednjovjekovnog čovjeka. Osnovni cilj festivala je približiti srednjovjekovnu prošlost modernom čovjeku, te omogućiti zainteresiranim građankama i građanima druženje s naučnicima i umjetnicima u relaksiranom ambijentu.

Ovogodišnji program usmjeren je na prezentaciju i analizu ideoloških i mitoloških konstrukcija koje prate bosansko srednjovjekovlje od najstarijih pristupa i obrada ove epohe do današnjeg dana. Iskovane konstrukcije cirkuliraju utabanim stazama opstajući kroz sredstva javnih informiranja te držeći čvrstu poziciju u dnevnoj politici i pojedinim državnim projektima. Dekonstrukcija je sadržana u dijagnosticiranju uzroka i povoda nastanka ovakvih tumačenja prošlosti te vraćanju na prvorazredne izvore kao jedina čvrsta uporišta za tumačenje srednjovjekovlja.festival POZIVNICA

Bitna karakterna crta ovogodišnjeg festivala jeste i predstavljanje potencijalnih smjernica za buduća otkrića novih saznanja iz ovog perioda. Primjetna raznovrsnost umjetničkih ostvarenja nastalih posljednjih godina na našem prostoru predstavlja dragocjen doprinos njegovanju kulture sjećanja na bosansko srednjovjekovlje. Predstavljanje ove vrste izražavanja zauzima posebno mjesto na festivalu. O svemu navedenom će se govoriti kroz više različitih formi: kroz diskusije s historičarima, arheolozima i umjetnicima, izložbe, predstave, radionice i predavanja.”-kazao je dr.
Enes Dedić ispred Festivala srednjovjekovlja Muzeja bosanskog kraljevstva Cazin.

Lijep pozdrav,

MUZEJ BOSANSKOG KRALJEVSTVA
JU Centar za kulturu i turizam Cazin
www.muzejbosanskogkraljevstva.ba
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
+387 61 647 735
Cazin 77220
BiH