BiH-Hrvatska-Svijet
Typography


Izložba „Lično“ nastala u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost prvi put je gostovala u Srbiji – u Niškom kulturnom centru, te su kroz portrete i priče žrtava rata poslane poruke mira u regionu. U Galeriji niškog kulturnog centra u Srbiji sinoć je uz podršku Grada Niša otvorena izložba portreta žrtava rata „Lično“ sarajevskog fotografa Velije Hasanbegovića, koja je nastala u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

licno

„Nadam se da će ova lijepa slika otići u svijet i da će se vidjeti kako naša suradnja gradi budućnost kroz mir. Drago mi je što je ova izložba nešto što promovira mir, ljubav i pomirenje i ja mislim da je to nešto što je nama svima u Srbiji, Europi i svijetu prijeko potrebno. Hvala na ovoj divnoj izložbi“, kazala je Adriana Anastasov, gradska vijećnica za kulturu koja se obratila u ime gradonačelnice Niša.

licno majda

Posjetioci izložbe su imali priliku da čuju više o radu USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji implementira Catholic Relief Services (CRS) na pomirenju kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu.
“Nakon što je obišla čitavu BiH, posebno je zadovoljstvo i čast što ovu izložbu prvi put imamo izvan granica naše zemlje. Od neizmjerne je važnosti da gradimo te mostove i preko granica naše države. Mi smo te mostove prošle godine počeli graditi kroz muziku, a danas to radimo kroz neku drugu priču – kroz priču o boli i patnji žrtava rata koja je univerzalna i jednaka za sve i priči o tome kako je tu patnju moguće transformirati u izlječenje i staviti u funkciju unapređenja odnosa među narodima ove naše dvije zemlje“, kazala je Majda Behrem-Stojanov, direktorica projekta PRO-Budućnost.

licno zrtve i heroji

Izložbi je prisustvovalo i 15ak mirovnih aktivista iz BiH čiji portreti šalju snažnu poruku o teškoj prošlosti i prijekoj potrebi za okretanjem ka svjetlijoj budućnosti.
„Ne znam kako da se zahvalim gradu Nišu što je spreman da podrži i održi ovu izložbu. Divno se osjećam ovdje među ovim divnim portretima na kojima je umjetnik htio da naznači patnju, ali ja ovdje prepoznajem još mnogo štošta – nadu, dobrotu, praštanje“, kazao je bivši logoraš Janko Samouković.
Osvrćući se kratko na najteži period svog života, oni su istakli koliko im je važno da njihov glas bude glas pomirenja u regionu.

„Doživio sam jedan pakao u logorima a nakon tog teškog perioda počeo se baviti mirovnim aktivizmom. To što sam javni govornik i mirovni aktivista - mene to drži. Mene moja priča drži, jer ja pričom oslobađam sebe, a moja poruka je jasna – mir, tolerancija i razumijevanje među ljudima“, kazao je bivši logoraš Zijad Čusto.
„Mi pokušavamo naše priče ispričati da mladi ljudi vide da rat nije opcija i da se dijalogom mora sve rješavati“, dodao je Krešimir Primorac.

licno zbor
Nakon obraćanja žrtava rata - heroja mira nastupio je dječji zbor „Čarobna Nota“ poručivši simbolično svijetu da „tuge više ne smije biti“.

Za Posavinu.org dostavila: Merima Hrnjica