BiH-Hrvatska-Svijet
Typography

Zahvaljujući fondu solidarnosti USAID je kroz mirovni projekt PRO-Budućnost osigurao pakete hrane i higijenskih potrepština u vrijednosti 190.000 KM za 3680 porodica širom BiH koje su najviše ugrožene pandemijom virusa Covid-19. Paketi će biti podijeljeni u 72 lokalne zajednice u kojima djeluje projekt PRO-Budućnost koji provodi Catholic Relief Services (CRS) zajedno s partnerima.

usaid projekt

Pomoć je namijenjena najugroženijim kategorijama društva – manjinama, starijim osobama, samohranim majkama, osobama s invaliditetom, te za 26 udruženja žrtava rata iz Sarajeva, Zavidovića, Doboja, Maglaja, Bratunca, Prijedora, Vareša, Dervente, Doboj Juga, Mostara, Tešnja, Trebinja, Višegrada, Travnika, Rogatice i Srebrenice.

Na zahtjev lokalnih zajednica i udruženja žrtava rata osigurano je i oko 100 paketa pelena za djecu i 260 paketa pelena za odrasle.

Od početka pandemije virusa Covid-19 kroz USAID-ov projekt PRO-Budućnost više od 2.000 porodica širom BiH primilo je hranu i osnovne higijenske potrepštine, a brojna udruženja i ustanove dobile su neophodna dezinfekcijska sredstva, šivaće mašine, materijale za maske i posteljinu za izolatore.

PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) je USAID-ov projekt izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u BiH. Aktivnosti se provode u više od 70 lokalnih zajednica, a projekt u kontinuitetu radi s mladima, udruženjima, vjerskim zajednicama i liderima, medijima, političkim liderima, te različitim nivoima institucija vlasti, koji će zajednički doprinijeti boljem razumijevanju građana BiH.

Merima Hrnjica
Communication Officer | Catholic Relief Services, Bosnia and Herzegovina
Zagrebacka 18, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
+38733726817 | Cell: +38761043200 | crs.org |