26
Sat, Sep
11 New Articles

BiH-Hrvatska-Svijet
Typography

Odnosi u vezi socijalnog osiguranja Švicarske s Bosnom i Hercegovinom trebaju se ažurirati novim sporazumom. Na sastanku 5. lipnja 2020. godine Savezno Vijeće proslijedilo je obavijest o ovom ugovoru parlamentu. Sporazum koordinira posebno starosnu, obiteljske i invalidske naknade, kao i osiguranje u slučaju nezgoda država ugovornica i regulira isplatu mirovina u inozemstvu.

Status Sporazuma o socijalnom osiguranju.

Savezno Vijeće je uputilo obavijest parlamentu kojom odobrava sporazum o socijalnom osiguranju između Švicarske i Bosne i Hercegovine. Ovaj novi sporazum ažurira koordinaciju socijalnog osiguranja između Švicarske i države sljednice. Zamjenjuje sadašnji sporazum s bivšom Jugoslavijom. Ovaj sporazum ističe jer je Bosna i Hercegovina posljednja država sljednica Jugoslavije s kojom je Švicarska zaključila novi sporazum o socijalnom osiguranju.
Sadržaj Sporazuma o socijalnom osiguranju.bih ch

Sadržajno ovaj sporazum odgovara ostalim sporazumima o socijalnom osiguranju koje je Švicarska sklopila i zasniva se na međunarodnim standardima za koordinaciju sistema socijalnog osiguranja. Pored osiguranja u slučajevima starosti, preživjelih i invaliditeta, koordinira i osiguranje u slučaju nezgoda država ugovornica, odnosno AHV i IV, kao i UV u Švicarskoj kako bi se izbjegli mogući nedostatci ili diskriminacija državljana obje države. U skladu s tim, sporazum osigurava da se prema osiguranim osobama postupa jednako i regulira isplata mirovina u inozemstvu. Također sadrži osnovu za borbu protiv zloupotreba.

Stupanje na snagu Sporazuma

Sporazum je pregovaran između država ugovornica i potpisan 1. listopada 2018. godine. Da bi stupio na snagu, prvo ga moraju odobriti parlamenti država ugovornica.

Adresa za upite

Međunarodni odnosi, Odjel za sporazume
Savezni Ured za Socijalno Osiguranje
Tel. +41 58 462 85 00
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Dokumenti:

Obavijest

Sporazum

Korisni linkovi:

Savezno Vijeće
https://www.admin.ch/gov/de/start.html

Savezno Ministarstvo Unutrašnjih Poslova
http://www.edi.admin.ch

Savezni Ured za Socijalno Osiguranje
http://www.bsv.admin.ch
Izvor: i-platform.ch /moja-domovina.net