BiH-Hrvatska-Svijet
Typography

U okviru projekta PRO-Budućnost postavljena je online izložba „Lično“ autora Velije Hasanbegovića s 20 portreta žrtava proteklog rata. Od 31. svibnja do 15. lipnja izložba će biti dostupna preko platforme na kojoj posjetioci mogu pogledati portrete žrtava rata - heroja mira, koje prate i lične poruke svakog od njih i koje ukazuju na činjenicu da su nam neophodni praštanje, otvoren razgovor i zdrav pogled na prošlost, te da mir nema alternativu.

izložba licno 900

"Fotografije su prošlost, svjedočanstvo patnje. Njihove poruke su, s druge strane, budućnost", pojasnio je autor izložbe, sarajevski fotograf Velija Hasanbegović.
„U ratu nema pobjednika“; „Nije važno ime, nego biti čovjek“; „Ne dozvolite predrasudama da vas dijele“ samo su neke od poruka ovih ljudi koji su danas zagovarači izgradnje mira kroz javna govorenja, odnosno lična svjedočenja o torturama, patnjama i nevoljama kroz koje su prošli tijekom rata.

Javna govorenja su do sada, u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji provodi CRS, organizirana u više od 40 općina i gradova u BiH, a prisustvovalo im je na hiljade stanovnika lokalnih zajednica.
Izložba je premijerno postavljena u Historijskom muzeju BiH 2017. godine, a od tada je putovala širom BiH.

Za Posavinu.org dostavila
Merima Hrnjica