Boris Ćavar
Typography

„Na Kupresu Rvati zapivali, slobodni su naši Okučani“ Ova pjesma čula se drugi dan akcije „Bljesak 95“. Sa Kupresa je pokojni dr. Jure Radić nazvao predsjednika RH Franju Tuđmana i pustio mu pjesmu sa kupreške visoravni.

jure radic

Pjevali su je ponosni kupreški Hrvati, koji su se pola godine prije „Bljeska“ vratili u svoj zavičaj. Povratak i oslobođenje od srpske agresije omugućile su im akcije Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane. Jedan od zaslužnih zapovjednika HV-a bio je general Ante Gotovina.

Možda danas netko može upitati otkud Hrvati na Kupresu i što imaju Hrvati u BiH sa Okučanima u Hrvatskoj? Odgovor je dao dr. Jure Radić, nedavno preminuli suradnik dr.Franje Tuđmana. Dao je ovom pjesmom s Kupresa. Ponosni Kuprešani shvatili su da su dio jednog hrvatskog bića, vratili su se u slobodni Kupres, ali im je drago što su „naši“ Okučani slobodni. General Gotovina je shvatio da bez oslobođenja Kupresa, Grahova, Drvara i Bihaća nema slobodnog Knina, Petrinje, Gospića, kao i samih Okučana.

ante gotovina

Danas, 11.09. 2016. na dan izbora u Hrvatskoj, mediji su objavili kako je Vesna Teršelić, „borac za ljudska prava“ tražila nakon presude generalu Gotovini da se sudi i pokojnom dr. Juri Radiću. Možda je spomenuti kriv što su kupreški Hrvati pjevali pjesmu s početka teksta? S naglaskom na „naši Okučani“.

General Gotovina nije u politici već je poslovni čovjek. No, Antun Vrdoljak na osnovu knjige Nenada Ivankovića o generalu Gotovini, snima film i seriju o junačkom hrvatskom generalu. O pisanju Vesne Teršelić i kojekavih boraca protiv svega što je hrvatsko, ne treba trošiti rječi niti vrijeme.

Vrijeme je pokazalo i opet će pokazati ono što su pjevali kupreški Hrvati.
„Na Kupresu Rvati zapivali, slobodni su naši Okučani„ ...

Za Posavinu.org piše Boris ĆAVAR