Boris Ćavar
Typography

U crkvi Uznesenja Marijinog u sklopu samostana hwercegovačkih franjevaca u zagrebačkoj Dubravi, služena je tradicionalna sveta misa za sve pobijene hercegovačke franjevce. Službeno je to i spomendan Hercegovačke franjevačke provincije na braću pobijenu za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Više od tisuću vjernika okupilo se 7. veljače na dan kad su partizani osvojili Široki Brijeg i pobili dvanaest hercegovačkih fratara.

misa 900

U ratu i poraću stradalo je od komunističke ruke šesdeset i šest braće franjeveca.

Gvardijan Franjevačkog samostana fra Svetozar Kraljević, pozdravo je nazočne i oca biskupa Ličke biskupije msgr. Zdenka Križića, koji je predvodio svetu misu. Biskup je došao iz Gospića, a poznata su mu stradanja franjevaca.
„Od 694 hrvatskih svećenika ubijenih u ratu i poraću, šesdeset i šest braće franjevaca Hercegovačke provincije, stradalo je bez suda. Svi ubijeni su optuženi nakon smrti, kao „narodni neprijatelji“. Polovica tijela ni danas nije pronađeno, kazao je u propovjedi msgr. Zdenko Križić, biskup Ličke biskupije.

misa 1024

Biskup Zdenko Križić je citirao Papu Ivana Pavla Drugog, koji je poručio da Crkva ne smije zaboraviti svoje mučenike. Naglasio je kako se sjećamo mučenika vjere, bez mržnje. Jer njihova žrtva je blagoslovila našu Crkvu. Bili su to mučenici za vjeru, crkvu i hrvatski puk. Danas, u suvremenom društvu nema mučenika krvi, ali i danas kršćani ispaštaju i bivaju ismijani zbog dosljednosti svojoj vjeri, kazao je msgr. Zdenko Križić, biskup Ličke biskupije.

Tekst i snimka: Boris ĆAVAR