Boris Ćavar
Typography

U prostorijama zagrebačke udruge Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu, u Novom Zagrebu, 28. svibnja 2021., održan je prvi Festival domoljubne poezije "Posavino volim te kao majku". Ideja je to Posavskog književnog kluba da okupi sve natjecatelje iz Hrvatske i BiH.

posavski festival1

Prvi posavski festival postao svehrvatski

Kako je na otvorenju kazao mr.sci Anto Pranjkić, prvi festival je postao svehrvatski jer se prijavilo šezdeset natjecatelja s domoljubnim pjesmama iz Hrvatske, BiH i inozemstva. Dvoje pjesnika došli su iz Kanade. U finalnom djelu izabrano je šest radova domoljubne poezije.

posavski festival 4

Vjera u Boga, čovjeka, obitelj i Domovinu odlikuju Posavljake

Ilija Guberac, predsjednik udruge Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu, kazao je kako se festival održava na dan Oružanih snaga RH, ali i tri desetljeća od progonstva Hrvata iz Bosanske Posavine, uz osvit hrvatske državnosti. Naglasio je kako vjera u Boga, čovjeka, obitelj i Domovinu odlikuju Posavljake. Ovo je udruga gdje ćemo pjevati, pisati i čuvati tradiciju Posavine, no ona je otvorena za sve, kazao je Guberac pozdravljajući nazočne pod korona mjerama.

Ideja o ovom festivalu potekla je od Peje Šimića iz Posavskog književnog kluba, njemu je uručena posebna plaketa udruge. Nositelj mnogih književnih nagrada i priznanja izjavio je kako je mu ova plaketa draga jer je prva nagrada od njegovih Posavljaka.posavski festival 3

Od šest plasiranih radova, stručni žiri je izabrao najbolju pjesmu, Pobjednik je Anita Martinac iz Mostara s pjesmom "Posavino majko". Inače samo iz Hercegovine je pristiglo devetnaest radova za ovaj festival, a dosta radova je od ljudi koji nisu Posavljaci. Organizatorima je drago kako je prvi festival Posavljaka postao svehrvatski.

Za Posavinu.org piše Boris ĆAVAR
Fotografije Boris Ćavar

 

{jathumbnail off}