15
Tue, Oct
21 New Articles

Brčko
Typography

brcanska udruga mameBRČKO-Brčanska hrvatska udruga žena „Mame“, čije sjedište se nalazi u Gornjoj Skakavi, nakon petogodišnjeg rada i truda, na oko 80 kvadrtata novouređenog prostora ove mjesne zajednice, otvorila je etno radionicu u čijem sklopu se nalazi i etno izlog u kojem je izložen značajan broj ručnih radova članica ovog udruženja, ali i radova sačuvanih od prije koje je ova udruga dobila na poklon, kazala je Anica Jakovljević, predsjednice Skupštine ovog udruženja.

«Pošto smo nabavili samo osnovne potrebne stvari za otvaranje i rad etno radionice, ovogodišnji projekat „Mama“ će biti usmjeren na nabavku repro materijala, jer su naše nošnje jako skupe. Za izradu jedne nošnje treba da tri do četiri žene rade i do 15 dana kako bi se dobio gotov proizvod vrijedan od oko 1.500 do 2.000 maraka», istakla je Jakovljević.

Ona se zahvalila Udruženju žena «Bošnjakinja» i «Kolu srpskih sestara», koje su došle na otvorenje etno radione, ali i Vladi Brčko distrikta BiH i Pododjelu za podršku mjesnim zajednicama i nevladinim organizacijama na finansijskoj podršci koju pružaju za rad ovakvih udruženja.

Još je dodala, da je prosjek starosti članica ovog udruženja od 40 do 45 godina, te da ima i mlađih djevojaka koje pomažu u radu „Mama“, te članica iz regiona i svijeta, koje učestvuju u radu i koje se pitaju kada se o nečemu odlučuje vezano za rad ovog udruženja.

«Apeliram da se u „Mame“ učlani što više žena, djevojaka, i što više starih baka koje će prenijeti svoje znanje na mlađe, ali i kako bi našli adekvatnu osubu za predsjednicu koja će svrsdno voditi udruženje, a i za koje će stojati sve članice i mještani, jer sad kada se otvorila ova etno radiona vidjelo se da naš rad nije baš nešto za potcjeniti», naglasila je Jakovljević.

Prema njenim riječima, uz najavu nekome iz udruženja, etno izlog svi zainteresovani mogu pogledati svakoga dana.

Preuzeto s: Radijo Brčko