Domaljevac
Typography

Ovogodišnja manifestacija Svjetski kongres Općine Domaljevac-Šamac, čije je održavanje bilo planirano za zadnji tjedan u srpnju, neće se održati zbog epidemije koronavirusa. S takvom odlukom složilo se svih sedam dole potpisanih članova Inicijativnog odbora manifestacije. Ovakva odluka je prihvaćena uz temeljito razmatranje svih potencijalnih rizika koje donosi epidemija koronavirusa te uzimajući u obzir da su diljem svijeta zbog ove pandemije otkazana mnoga za ovo ljeto zakazana događanja - primjerice Olimpijska igre u Tokiju ili Europsko nogometno prvenstvo.

svijestski kongres opcine domaljevac

Arhivski snimak od 2019. godine

Inicijativni odbor je zauzeo stajalište Kako je očuvanje zdravlja potencijalnih posjetitelja manifestacije i izbjegavanje bilo kakvog rizika u okolnostima zloćudne pandemije koronavirusa najprioritetnija obveza koja nema alternativu. Inicijativni odbor je također smatra kako trebamo biti odgovorni i prema sebi i prema drugima. Preventivnim otkazivanjem ovogodišnje manifestacije Inicijativni odbor želi dati svoj doprinos izbjegavanju nepoželjnijih zdravstvenih posljedica koje mogu nastati masovnim okupljanjem posjetitelja koji dolaze u izravni bliski kontakt što je, po tvrdnjama epidemioloških stručnjaka, glavni način prijenosa ove zaraze, koja je uzdrma cijeli svijet.
Želimo izvijestiti javnost kako smo bili započeli ozbiljne pripreme za ovogodišnji Svjetski kongres Općine Domaljevac-Šamac manifestaciju, te stupili u početne pregovore s tvrtkom Eronet o njenom sponzorstvu naše manifestacije, ali je planetarna pandemija koronavirusa zaustavila te aktivnosti. Načelnik naše Općine Stjepan Piljić, koji je institucionalni pokrovitelj manifestacije, također se složio kako bi zbog epidemije koronavirusa najprikladnije bilo otkazati ovogodišnju manifestaciju.

svjetski kongres 2019Arhivski snimak od 2019.

Prije donošenja odluke o otkazivanju ovogodišnje manifestacije osluhnuli smo i glas epidemiološke struke koja poručuje kako je koronavirus nepredvidiv i ne može se sa sigurnošću reći kako će se ta epidemija kretati tijekom nadolazećih ljetnih mjeseci, te da bi novi val ove pandemije moga navodno buknuti u jesen ove godine.

Vjerujemo kako će zbog gore navedenih razloga naš odluka o otkazivanju ovogodišnjeg Svjetskog kongresa Općine Domaljevac-Šamac naići na razumijevanje i odobravanje.

Koristimo priliku najaviti kako je svih sedam dole potpisanih članova Inicijativnog odbora spremno nastaviti sve potrebne aktivnosti kako bi u srpnju 2021. godine na našem prekrasnom Trgu u Domaljevcu organizirali našu Zavičajno-dijasporu manifestaciju. U našim srcima plamti želja da se ponovno okupimo, družimo, diskutiramo, zabavljamo, pjevamo i uživamo u Zavičaju.

ČLANOVI INICIJATIVNOG ODBORA:
Ivo Piljić (Kanada)
Marijan Ćošković (Švicarska)
Mladen Madžarević (Kanada)
Mato Topić -Zec (Poduzetnik -Njemačka )
Marko Lukić (Poduzetnik -Hrvatska)
Pejo Gašparević (Poduzetnik- Austrija).
Pejo Gašparević (Novinar-Hrvatska)

Za Posavinu.org priredio: Pejo Gašparević
1. lipnja 2020.{jathumbnail off}