Europa
Typography

Od 29. lipnja do 2. srpnja na četvrti po redu susret kršćanskih i nekršćanski pokreta Zajedno za Europu, okupio je oko 2000 sudionika. Održano je više okruglih stolova, na različitim mjestima u Münchenu, gdje su se obratili ugledni gosti bilo iz crkvenoga, bilo iz civilnoga života.


Ako se mi Europljani osvrnemo oko sebe može se s pravom reći da sve oko nas govori o podjelama i raslojavanjima, dok se na ovom kongresu govorilo o zajedništvu, kako biti zajedno. Kongres je održan u dvorani dosta lijepoj i velikoj Cirkus Krone. Udijela je uzelo oko dvjestotinjak pokreta, zajednica i udruga iz 40-ak država.
Iz Republike Hrvatske bilo je oko 10-ak osoba fokolarina i župnik Ivan Ravlić, iz Posavske Mahale u Bosni i Hercegovini.

cirkus krone

On je bio ispred Schönstattskog pokreta. Svi koji su bili na kongresu osjetili su pitanje: S kojim smo nadama i očekivanjima ovdje u Cirkus Krone u Njemačkoj došli. Dijelom odgovor se dobio od Savjetodavnog odbora koje bi se misli mogle zažeti: Nada da se u Europi razvije kultura odnosa poticajem Duha Svetoga, želja otkriti bližnjega u njegovoj različitosti, zadivljujuće je bilo čuti Engleskinju Michel Moran, odgovornu za obnovu u Duhu Svetom, koja je priznala kako je teško došla na skup u München, ali puna nade u promjenu svijeta. Više njih naglasilo je nadu u mir, veću velikodušnost sprema izbjeglica i siromašnih. Neki su izrazili želju da se nastavi i ojača ljubav među pokretima i zajednicama, te da ljubav postane svjetlo koje će stvoriti novu kulturu u Europi. Ovaj skup dobro oslikava prva tiskovna koferencija sa naslovom: „Centrifugalnim silama straha suprotstaviti se zajedničkom nadom“. „Kršćanski pokreti i udruge mogu ponovo ujediniti Europu koja se sve više polarizira“, riječi su to evangeličko-luteranskog biskupa Heinricha Bedforda-Strohma na jutarnjem zasjedanju Kongresa.


Minc zaje za Eu„Ako ne razjasnimo žurna europska pitanja, ona će nas pregaziti“ izjavio je prigodom otvorenja kongresa Gerhard Pross, član Međunarodnog savjetodavnog odbora. Kardinal Reinhard Marx i biskup Heinrich Bedford-Strohm pružili su uvjerljivi primjer prijateljstva i zajedničkog hoda. „Ekumenizam srca za budućnost Crkava obećaje mnogo više od onoga što možemo zamisliti“, rekao je predsjednik Vijeća Evangeličke crkve u Njemačkoj. Cilj – jedinstvo, postiže se samo kao se do kraja pomirimo, podcrtao je kardinal Marx. A snaga da to učinimo proizlazi iz susreta: „Bližnji nas čini snažnim i pomaže nam na putu pomirenja“. Kardinal Marx i biskup Heinrich zajedno će otputovati u Svetu zemlju 2017. godine i moliti Boga za oprost.

Od 19 foruma s različitim temama možda bi trebalo istaknuti onu s naslovom „Prepreka za ekumenizam“ na kojemu je sudjelovao i kardinal Kasper, umirovljeni predsjednik Papinskog vijeća za promociju jedinstva među kršćanima. Profesor Hochschild, iz Pariza naglasio je društveno-političku važnost duhovnih pokreta i zajednica u Europi, „Proživljavamo jednu duboku krizu sustava suvremenog društva. Operativni društveni sustav više ne funkcionira. No, kako biste u tome uspjeli morate se smatrati i odlučnije pokazati da ste „oblikujuća“ snaga kulture. Morate postati ʹdruštveno-civilni pokretiʹ. „Tamo gdje ćete postati snaga kulturološke preobrazbe, pokazat ćete da za aktualnu krizu postoji alternativa, postoji sutrašnjica…

“ Na kraju su nas riječi kardinala Kocha digle sve na noge. Rekao je da je za ovaj posao potrebno mukotrpno raditi svim srcem. Postavio nas je sve pred križ, kao znak beskonačne ljubavi, sve do kraja.
Ovakvi susreti su se prije održali 2004. i 2007. u Stuttgartu, te 2012. u Bruxellesu. Sve je ovo pokrenuto u svrhu obitelji, zaštite života, pravednije društva, solidarnost sa siromašnima, pomirenje i mir i bratstvo na europskom kontinentu.Susr u Minchenu