Garevac
Typography

Povodom blagdana svetog Ivana Krstitelja, u subotu 24 lipnja 2017. godine je tisuće vjernika boravilo u Podmilačju kod Jajca, jednom od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u BiH. Među brojnim hodočasnicima bili su i oni iz Bosanske Posavine i to iz Odžaka i Novog Sela-Balegovac a našla se i jedna manja grupa iz Garevca. Bili su to Dijana Kovač i njena dva sina te Mara-Jela Marković i Kaja Perić.

Nažalost ih više nije išlo. Razloga puno, a činjenica nigdje. I ako je  autobusna povratna karta koštala samo 25 KM za druge je i to bilo puno.

podmilacje garevljani

Garevljani tvrde da su cijelo vrijeme putovanja i svog boravka u Podmilačju osjećali posebnu ispunjenost zbog zavjeta sv. Ivi, te samog puta ispunjenog molitvomMnogi od hodočasnika su se zavjetovali pješačenjem po stotinu kilometara kako bi došli u Podmilačje, gdje je bila služena misa za bolesnike, a uslijedio je i put križa uz brdo Grabež, te molitveno-meditativni program uz blagoslov ivanjske vatre.

Svetišta Sv. Ivana Krstitelja, je poznato po iscjeliteljskim moćima, pa je još krajem prošloga stoljeća Podmilačje od nekih pisaca dobio epitet “bosanskoga Lourdesa”.

– Sveti Ivan Krstitelj je moćan zagovornik kod Boga, jer medicina nas liječi ali Bog ozdravlja. On je pripravio put dolasku Isusa Krista, odlikovao se pokorničkim životom i jakom propovjedničkom dimenzijom, pozivajući sve ljude na pokoru i obraćenje.
 podmilacje lege
Sv. Ivan nas uči poniznosti i da ne stavljamo sebe u centar pažnje, nego da služimo svima, a time se obogaćujemo i dobivamo na vrijednosti i snazi. To nam pokazuje i papa Franjo koji, iako toliko moćan, sve nas posramljuje svojom jednostavnošću kazao je župnik župe Podmilačje  fra Filip Karadža.

Također  fra Filip Karadža ističe da, tijekom blagdana sv. Ivana Kristelja, 23. i 24. lipnja, svetište posjeti između 60.000 i 70.000 hodočasnika.

Za Posavinu.org piše Mišo Perakpodmilacje 1024