Garevac
Typography

GAREVAC-U srijedu 05. srpnja 2017. godine Garevački župnik Filip Brajinović je pod svetom Misom u 18.00 sati u župnoj crkvi Marija Majka Crkve u župi Garevac proslavio svoju četrdesetu obljetnicu misništva u zajedništvu sjoš desetak svećenik a nazočni su bili i članovi obitelji slavljenika brojni gosti i župljani župe Garevac.

Generacija 1977. godine imala je 12 bogoslova tako da su ovaj jubilej proslavili u različitim mjestima počev od Sarajeva preko Mostaru i Boke Kotorske do ravme Posavine i Garevca.

redjenje

Za ovu zgodu je posebno izrađena i misna Stola s natpisom 40 godina koju je pod svetom Misom vlč. Filipu uručio dr. sc. Niko Ikić profesor dogmatske teologije u Sarajevu.

stola

Četiri desetljeća misništva u službi naroda i za narod nije malo stoga su mu župljani župe Garevca predvođeni Petrom Gagulić, Ivanom Marić i Vladom Tokić „Dikačom“ priredili svečanu večeru za sve nazočne: svećenike, goste i vjernike a bilo ih je preko 100 osoba i na taj način mu iskazali svoju zahvalnost za godine duhovnog vodstva u našem mjestu.

Izuzetno nam je drago da je naš župnik Filip ovaj značajni jubilej upriličio baš u našoj župi u kojoj djeluje već 14 godina za GIP kaže Niko Tokić “Dikača“, a i župnik Filip nije krio zadovoljstvo s kojim su ga mještani Garevca  kao i gosti iz Čardaka, Gornje Dubice, Odžaka i Vojskove pozitivno iznenadili svojim dolaskom i zajedništvom na svetoj Misi i domjenku.

svecenici

S toga i moto „Ljubeći ljude ljubimo Boga“

Garevački župnik vlč. Filip Brajinović je rodom je iz Gornje Dubice. Rodio se 27. lipnja 1950. godine od oca Bariše i majke Antonije rođ. Jeleč. Osnovnu školu pohađa u Gornjoj Dubici, srednju u Križevcima, a teologiju u Sarajevu, gdje je zaređen za svećenika 29. lipnja 1977. godine.

Po svršetku teološkog studija imenovan je 1978. god. kapelanom u Oštroj Luci-Bok. Nakon petogodišnje kapelanske službe preuzeo je god. 1983. ekonomat u Biskupiji, a potom 1984. odlazi za župnika u Ilijaš. God. 1991. povjerena mu je župa Posavska Mahala odakle je pred srpskim agresorom u ljeto 1992. god. morao sa župljanima poći u izbjeglištvo u Slavoniju. Iste godine preuzeo je vodstvo caritasa za Bosansku Posavinu sa sjedištem u Đakovu.

U veljači 1996. vratio se u Posavsku Mahalu da bi mu u studenom 1996. bilo provjereno vodstvo caritasa za Bosansku Posavinu sa sjedištem u Odžaku. U kolovozu 2003. imenovan je župnikom u Garevcu.

Dragi župniče!

29. lipnja 1977. godine zaređeni ste za svećenika u Sarajevu a zatim je služena i Mlada misa.

Evo danas je od toga prošlo već 40 godina. Danas smo zajedno u radosti i zajedno u tuzi.

Vi nam pokazujete put, a mi ga slijedimo. Na tome putu našli smo puno toga. Zajedničkih molitva, nadanja, traženja utočišta makar samo u lijepoj riječi i osjećaju onog ljudskog što Vi nosite u sebi. Nama je ponekad potrebna samo riječ od nekoga kome vjerujemo. A Vaše riječi su uvijek bile plodne i nenametljive i tako su se mogle primaknuti svakom našem srcu.

Svaka naša bol i neuspjeh dobivaju smisao ako je tražimo u vjeri,  jer je jedino tako moguće ići dalje i nositi se sa svojim životom. Stoga smo zahvalni što Vas je Bog poslao kao suputnika na našem putu koji je često izložen mnogim problemima i nevoljama.

Zahvalni smo Vam što ste tu za nas i što ne poznajete riječ „nemam vremena za tebe“. Uvijek ste nas spremni saslušati i uvijek imate vremena i želju svima pomoći.

Vi ste naš glasnik i širitelj vjere, naše utočište u teškim i bolnim danima, često i naš jedini lijek kada se osjećamo nemoćno i bezizlazno.

I ako znamo da su Vaše starosne godine, narušeno zdravlje i umorno tijelo već za mirovinu mi i dalje molimo Boga da Vas još dugo poživi i da barem još jednu deceniju budete s nama.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak