Garevac
Typography

Nije Garevac pust i ne naseljen onako kako neki pričaju ili pak žele. Nitko nas ne može demotivirati ili obeshrabriti ukoliko mi vjerujemo u njegovo ime i njegovu budućnost. Stoga možemo otvoreno kazati da nije istina da veliki broj Garevljana diže ruke od Garevca i onoga što su tamo imali.

Dapače da ima i takvih, ali to su pojedinci i ako njima nije žao Garevca, ni Garevcu nije žao njih. Takvim se nigdje neće snaći jer  dom je tamo gdje ti je zavičaj.

miro stanic

Ne smije se tako lako zaboraviti muka, prova i pura koja je hranila naše roditelje naše bake i djedove, koji su od svojih usta odvajali, da bi mi imali koliko toliko ljepšu i sigurniju budućnost na svojoj djedovini.

Stoga ne smijemo odustati ali ne zbog kaprica i inata već da možemo mirno spavati na svojoj djedovini i svojoj djeci i unucima pričati odakle su i odakle potječu, tko su im preci i gdje su živjeli.

Moramo vjerovati u nas i naše bolje sutra jer mi volimo Garevac a i on nas. A uz to svjesni smo i podneblja u kojem živimo, jer u svijetu je malo takvih mjesta koje prolazi bez prirodnih katastrofa.

Garevačku  ljepotu i ljepotu zavičaja su ipak mnogi prepoznali i žele mu vratiti nekadašnji njegov sjaj. Stoga su se odlučili da svoj novi DOM sagrade baš tamo ili onaj postojeći obnove i vrate mu dostojanstvo i nekadašnji izgled.

Tako s ponosom možemo kazati kako se ove godine u Garevcu gradi pet novih kuća a dosta  ih se odlučilo i na obnovu.
Nove su kuće u Garevcu počeli graditi: Mata Gagulić, Vlado Perković, Miro Matka Stanić,  Lidija kćer Perice Tokić  i Mirko Tokić Brkičin.

Dok su renoviranje započeli: Marko Marić „Škicin“, Vlado Ivića Mijatovića i Vlado Ivušić.

perici

Dakle, ovo su oni hrabri Garevljani a ima ih još. Oni znaju što hoće, gdje će ostarjeti i gdje će ispustiti svoj zadnji dah i u kojem će groblju počivati.

Napomenut ćemo da vlasnici ovih kuća ne bi voljeli vidjeti njihova imena ispisan na popisu Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske kao što se to do sada događalo, jer to ministarstvo kao i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Savez za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine na čelu s dopredsjednikom RS iz reda hrvatskog naroda Josipom Jerković u zadnjih nekoliko godina nisu ništa poduzeli na ovom području, da se Hrvati vrate, a sve što se obnavlja ili gradi financira se vlastitim novcem.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak