Garevac
Typography

Dvanaesto hodočašće vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke održano je u subotu 14. listopada 2017. godine. Kao i prethodnih godina na hodočašće su krenuli i vjernici iz našeg dekanata pa tako i iz naše župe i to u najvećem broju do sada.

 

14Dvanaesti put po redu hodočastilo je 30 naših mještana u ovom marijanskom svetište i to: Šimica Brdarić „Milešina“, Marica i Mato Cvitkućić „Ćevo“, Stana Cvitkušić „Jedikova“, Kata Jgustin, Anto, Antonijo, Dominik, Dijana Gordana i Lucijano Kovač, Ivan i Manda Marić, Mara-Jela Marković, Marko Omazić, Ruža Perak, Kaja Perić „Čipina“, Jelena i Marko Perić !Sarvanov“, Mara Perić „Matinca“, Mara i Roko Perić, Manda i Perija Perić, Ana Stanušić !Milešinca“, Kaja Stanušić „Ćuletovca“, Ružica Stanušić „Kulenova! I Kaja Šerić te Anđelka i Niko Perković iz župe Čardak. U veselo Garevačko društvo priključili su se i vjernici iz Domaljevca s s jednom časnom sestrom.

Napomenut ćemo da je i ove godine Roko Perić platio dvije karte za one hodočasnike s manjim mogućnostima. Hvala mu.

Ovaj susret, pod Marijinim okriljem, je rijetka prigoda da se susretnu naši prognani vjernici i oni koji su ostali na svojim ognjištima. Brojni naši vjernici koji žive u Hrvatskoj, gdje su našli svoj novi dom, a korijenom su iz naših župa, rado dođu kako bi kod Gospe-posrednice susreta, susreli svoje rođake, nekadašnje susjede i prijatelje. Blagoslovljen je susret u radosti kada nas Majka Marija okuplja a lijepo je bilo vidjeti i našu zastavu na malim ekranima HRT.

Već je ustaljena praksa da Garevljani koji žive u blizini Zagreba dolaze na ovo hodočašće i donose hranu i piće. Tako se i ove godine s hodočasnicima okupilo njih preko 100, a ne umorni Ivo i Marko Kovač, Marko Baja Zelić, Hrga gril iz Sesveta uz Željka i Mariju Zelić, Niko Marić „Suljo“ i Anto Perić Barin ponovo su organizirali "garevačku siniju " na Mariji Bistrici i ne dozvoljavaju da se i jedan Garevljanin odavde vrati gladan i žedan.

Također je i ove godine Ružica Stanušić Tončina pomagala oko pripreme sinije a donijela je i salatu, ajvar i veliki broj raznoraznih kolača. Hvala joj kao i onima koji su ovu siniju novčano pomogli a to su: Ivo Bajić „Ljudina“ Pero Bajić „Šicko“, Niko Perković iz Čardaka, sestre Stanić Ambrože „Stačevića“, Mijo Stanušić, Te Ivo „Baća“ i Bono Šerić.

I ako su na graničnom prijelazu hodočasnici čekali oko dva i pol sata ipak kažu da im je put bio ugodan, i sigurno Bogu mio te se nadaju da će iduće godine trinaesti po redu odaziv na hodočašće biti još veći, bogatiji i plodonosniji.

hrt

Svetu misu u Mariji Bistrici predvodio je nadbiskup i metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić, u koncelebraciji s biskupom banjolučkim Franjom Komaricom i velikim brojem svećenika. Riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je preč mr.sc. Domagoj Matošević, rektor svetišta Majke Božje Bistričke.

Utjeha Majke

Započinjući svetu misu, kardinal Puljić je zahvalio čuvaru svetišta i pozdravio okupljene. „Ako sam ja ovako radostan kad vas vidim u tolikom broju, kako je tek Majka Božja obradovana kad vidi svoju djecu okupljenu oko nje. U ovo jesenje doba na svoj način ovo naše hodočašće simbolizira da mi ovom zemljom putujemo kao vjernici da bismo postigli onu vječnu domovinu u koju putujemo, tamo gdje je naša Majka Nebeska. Došli smo je ovdje moliti, ali s njom želimo hoditi da bismo u Nebo došli“, kazao je vrhbosanski nadbiskup hodočasnicima iz Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije te okupljenima iz drugih krajeva.

U nadahnutoj propovjedi izrazio je radost zbog hodočašća i okupljanja u Mariji Bistrici istaknuvši Marijinu ulogu u životu vjernika. „Ovdje na poseban način dolazeći Majci Božjoj želimo se prepoznati u svojem katoličkom identitetu. Ona nam je dala ime rađajući Isusa i da se mi zovemo kršćani katolici. Dakle, želimo se prepoznati, postati svjesni sebe. Da znamo iz čega ćemo živjeti, što smo, tko smo, da nismo izgubljeni, ali nema od nas nijednoga da ne nosimo i svoje rane koje nam treba izliječiti, utješiti. (...) Važno je doći biću koje nas je sposobno s poštovanjem čuti, saslušati, utješiti. Na svoj način to je naša Nebeska Majka. Došli smo joj ispričati svoje muke i poteškoće kako bismo doživjeli da nas ona poštuje, grli i tješi. Nama ta utjeha vjere treba da ne klonemo, da možemo hrabro naprijed ići. Kako nam neće trebati ta utjeha vjere kad su nam oduzeli naše kuće, naša ognjišta spalili, protjerali nas, a sada donose zakon da nemamo pravo na tu svoju imovinu. Kako onda gledati na tu demokraciju? Kakva je to demokracija koja nam ruši naše dostojanstvo, naša prava?“, osvrnuo se kardinal.

Put ka Isusu

Prema njegovim riječima, da bi se mogli boriti za dostojanstvo i pravdu, ljudima treba smjelosti vjere i smjelosti da hrabro dignu glas. „Mi postojimo, nije nas nestalo. Koliki god viču: 'Tamo njih nema!' Ima nas i želimo biti i opstati. Želimo biti ono što jesmo, ne protiv drugih, ne na račun drugih nego ono što nama pripada kao ljudima, kao Hrvatima, kao katolicima“, rekao je nadbiskup Puljić poručivši da je potrebno zauzimati stavove vjernika i čovjeka koji ima korjenje. „To što se mi borimo za naša prava nismo ni protiv koga usmjereni, nego kažemo: 'Živi smo, želimo živjeti i biti prepoznatljivi onakvi kakvi jesmo.' Zato smo došli Majci, da se prepoznamo, da budemo svjesni sebe, da budemo hrabri u svojoj vjeri i tu hrabrost vjere utkati u javnost“, poručio je kardinal.

hodocace 29

Također je podsjetio na važnost čuvanja svojeg identiteta, kao i nasljedovanja uzora vjere i hrabrosti među precima kako bi se ostalo i opstalo na svojem. „Ne smijemo zaboraviti naše velikane duha počevši od Bl. Alojzija Stepinca koji je bio simbol u onim teškim vremenima, do drugih velikana koji su itekako hrabro svjedočili, narod poučavali i vodili. I mi moramo tu našu vjeru prenijeti budućim pokoljenjima koja su iza nas. Neka znaju na čemu su nikli. Neka se ne stide svojih korjena. Neka istinski budu vjerodostojni nasljednici – potomci tih hrabrih heroja vjere, tih predaka“, istaknuo je kardinal ohrabrivši vjernike i podjstivši ih da Marija uvijek vodi Isusu.

„Lijek za naše rane je njegova riječ. Ona nas tješi, hrabri, nadu tka u nama. Zato vas želim potaknuti da ne smijemo zaboraviti Marijinu riječ da poslušamo Isusa što kaže. Ako Isusa poslušamo, nitko nas slomiti neće. Možda ćemo se napatiti, mučenički preživjeti, ali neće nas pobijediti jer Božja je zadnja“, rekao je kardinal u završnici propovjedi. „Donesite hrabru i radosnu vjeru u vaše domove“, poručio je vrhbosanski nadbiskup prije blagoslova zahvalivši svima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji su pomogli i potrudili se da se ovo hodočašće dogodi.

hodocasce 46

Na kraju mise, koju je svojim pjevanjem obogatio zbor iz Žepča, okupljenima hodočasnicima je za svjedočanstvo vjere zahvalio rektor Matošević. Poslije svete mise uslijedio je u 14.30 zajednički križni put koji predvodi biskup Komarica, a ta pobožnost završava u crkvi pozdravom Gospinu liku.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak