Garevac
Typography

Situacija oko pokušaja izgradnje trase autoceste Banja Luka – Bijeljina preko poteza hrvatskih povratničkih sela u modričkoj općini prošli tjedan je bila vruća tema na Području Posavine, BiH pa i u Republici Hrvatskoj. U nedjelju 6. listopada 2019. godine preko GIP-a i drugih partnerskih portala poslali smo poruku političkim organizacijama i političarima iz reda hrvatskoga naroda kako bi priskočili u pomoć, i po pitanju prijeke potrebe pronašli rješenje kojim prema idejnom projektu najavljena trasa autoceste Banja Luka – Beograd ne bi išla preko obnovljenih hrvatskih sela u općini Modriča: Kladari, Čardak i Garevac, jer bi tako došao u pitanje, i onako slab povratak i opstanak hrvatskoga naroda na ovom području.

Naime, općina Modriča je raspisala Oglas za eksproprijaciju zemljišta na kojima su obnovljene kuće te je uistinu objavljen kratak rok za odaziv na isti. S time smo digli javnost i medije na noge jer smo poslali jaku poruku da mještani koji žive u ovim mjestima ne žele ponovno doživjeti egzodus.

Predstavnici HDZ BiH,Regionalnog odbora Posavina, a među kojima su bili visoki zvaničnici hrvatskoga naroda: Josip Jerković, Davor Čordaš te Petar Gagulić su odmah došli u Garevac i 7. Listopada skupa s mještanima Garevca u Garevačkom domu su se složili da je ovakav projekt neprihvatljiv, ne samo mještanima hrvatskih sela nego i političkim predstavnicima koji zastupaju interese Hrvata te su dali na znanje da se protive takvoj trasi i da će stati uz rame povratnika i ljudi koji žive na tim prostorima.

S njima se složio i Ivo Mijić koji obnašate dužnost predsjednika Kluba Hrvata u Vijeću naroda pri Narodnoj skupštini Republike Srpske koji kazao da mještani gore navedenih mjesta nisu protiv autoceste, ali jesu da ona prolazi kroz povratnička sela kojih neće dati pod svaku cijenu.garevac

Gore navedenim BiH političarima su upomoć priskočili i predsjednik Upravnog odbora Hrvatske matice iseljenika gospodin Milan Kovač te zastupnik u Hrvatskom Saboru Ivica Mišić koji potječe iz Dubrava.

GIP je učinio sve da se ovo medijski poprati i svi naši partnerski portali, kao i većina portala u BiH i HR su dijelili naše objave gdje se i cijela Posavina kao i veliki dio BiH-e digao na noge protiv idejnog rješenja ovoga projekta. Dolazile su TV kuće, nazivali i pisali novinari, odluka projekta je iznesena čak i u HR Saboru, a i Srpskainfo je pisala o tome.

 Bio je ovo školski primjer kako se brani rodna gruda, i medijski potezi u koordinaciji s politikom i narodom koji je još jedan puta pokazao koliku medijsku snagu i moć imamo.

Žao nam je da PTV nije dolazila napraviti reportažu u Garevcu, a bila je utorak u crkvi u Modriči, no vjerojatno imaju jaki razlog za to.

press GIP a

Stoga je red da se još jedan puta zahvalimo svim medijima koji su nas podržali, svim ljudima dobre volje, predstavnicima HDZ BiH, Regionalnog odbora Posavina kao i općini Modriča koji su stali uz nas?

Moram iznijeti i neka imena pojedinaca koja su zavrijedila da budu istaknuta uz ovu temu, a to su u prvom redu: naš dopisnik i novinar Anto Pranjkić koji se od prvog dana uključio u ovu temu, predsjedniku MZ Vladi Tokić Dikači koji je podnio najteži teret u svemu ovome, Petru Gagulić predsjedniku Općinskog odbora HDZ-a Modriča koji je odmah obavijestio čelnike HZZ-a BiH i zatražio njihovu pomoć. Vladi Spajić Gavri koji je pravovremeno saznao za ovaj projekt i odmah javno reagirao kako u Garevcu, Kladarima i Čardaku tako i na Fejsu te Slavici Mijić Lukač, Jozi Bičvić i Stjepanu Perković kao i svim našim mještanima.

Mislim da smo svoj posao žurno i dobro odradili, a oni koji ga ne cijene ili ne vide kao što sam ga opisao neka se priupitaju gdje problem. Svakako da je tu bilo i onih koji drugačije misle, međutim Garevcu, Kladarima i Čardaku ta stranačka mišljenja i prepucavanja ne idu u korist. Njihova snaga i moć su još u povojima ili bolje rečeno u pelenama jer onaj koji ništa ne radi i nije angažiran, on samo kritizira i koristi društvene mreže za “olajavanje”.

Uskoro se planira i sastanak u Banjoj Luci te čvrsto vjerujemo da će zamišljena trasa biti izmijenjena i da ć žiteljima ovih mjesta polako nestati šok, strepnja, strah i panika.
A to je već ranije kazao i ministar prometa i veza Republike Srpske, Neđo Trninić, kako nije upoznat s predloženom trasom autoceste koja još nije prošla javnu raspravu i da je to tek u fazi nacrta a do konačne verzije može se još puno puta to mijenjati jer je to daleko od konačne realizacije gdje neće ništa biti urađeno na nečiju štetu.

Napomenut ću da ovo do sada nismo pisali a to jest da bi zamišljena autocesta dolazila s magistralne ceste Vukosavlje-Odžak preko rijeke Bosne na garevačke Kruščike te bi udarala na Mijatovića i Stanušića kuće preko Dikače na Njonju i Šeriće i nadvožnjakom išla preko Šimnovića na ledinicu u Jagustima a odatle preko Križića i Ive Perković kuće na župnu kuću i pored Otvorene kuće u Donje Kladare na kuću Marka Šošića u pravcu Bureka do kladarskih Urija i dalje prema Čardaku.
Dok bi plinovod išao s lijevu stranu Garevca od Ivana Kajića u pravcu škole. Međutim i to nije dobar prijedlog jer ono zemljište ispod kojeg prođe plinovod više nije ni obradivo niti građevinsko i to u dosta velikoj širini.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak
12.10.2019.

VAŠ NOVI DOM                     Reklama
Novosagrađeni objekt Odžak
Sve informacije na mobitel:+387-63-389 128
Stan u urbanoj Vili
Sve informacije na mobitel:+387-63-389 128
VAŠ NOVI DOM
Sve informacije na mobitel:+387-63-389 128
Stan u urbanoj Vili
Sve informacije na mobitel:+387-63-389 128
VAŠ NOVI DOM
Sve informacije na mobitel:+387-63-389 128