Garevac
Typography

Jedna od tradicionalnih manifestacija u Garevcu koja se u neprekinutom nizu održava od 2005. godine je manifestacija „Dan sjećanja“ molitva i sjećanje na žrtve Burića štale koja se svake godine održava zadnje nedjelje u mjesecu svibnju kod spomen kapele Burića štale u 11 sati. Istoga dana se polažu vijenci i cvijeće te pale svijeće u znak trajnog sjećanja za stradalnike Drugog svjetskog rata i poraća ovoga kraja.

Tako je bilo i ove godine u nedjelju 26. svibnja 2019. godine. To je prigoda u kojoj se ovdašnji puk prisjeća stradanja hrvatskog naroda iz ovih krajeva i vremena Drugoga svjetskoga rata i neposrednog poraća.

dan sjecanja 19 puk

Bio je to dan dostojanstva i poseban pijetet žrtvama. Još jednom smo dostojanstveno, skrušeno i ponizno molili i zahvalili za podnesene žrtve mučenika ove spomen kapele za stradanja i slobodu svoga naroda, i nas, njihovih potomaka koji na svijet dođosmo poslije njih.

Na početku svete mise sve mještane, vjernike i goste pozdravio je Garevački župnik vlč. Anto Stjepanović, a također se i na kraju zahvalio nazočnim svećenicima i vjernom puku koji su za ovu prigodu došli u Garevac.

Na Svetoj misi je sudjelovalo i nekoliko političkih djelatnika kao i predstavnika „Udruge Posavskih Hrvata 45“. koja će graditi spomen obilježje na zajedničkoj grobnici žrtava Burića štale.

Svetu misu je predvodio garevački sin, vlč. Anto Perić u koncelebraciji još 4 svećenika i jednog đakona Garevljanina Tihomira Perić.

dan sjecanja 19 svecenici
Garevac i Burića štala su mjesto posebnog pijeteta koje obvezuje i opominje! S toga je spomen kapela i ove godine privukla mnoštvo osoba da dođu na ovo mjesto, na ovu svetu garevačku zemlju, zemlju mučeničkom krvlju natopljenu, krvlju poginulih naših djedova, očeva i braće, naših mučki ubijenih branitelja, koji su pobijeni samo zato što su voljeli i branili svoje.


Branili su prag svoga doma, svoju obitelj i ponos i čast svoga naroda stoga je naša zadaća da ih ne zaboravimo i da im spomen očuvamo.  A kao trajni podsjetnik za sve nove generacije ostat će  spomen kapela Burića štala i imena stradalih koja su istaknuta na njezinim zidovima.

dan sjecanja 19 puk1

Mi nismo ovdje što nekoga mrzimo, mi smo došli da se molimo za svoje poginule, ubijene i nestale pretke te da pokažemo da ih nismo i nikada nećemo zaboraviti.
Molili smo za prošlost, sadašnjost, ali i budućnost ovog mučeničkog i patničkog hrvatskog naroda, koji je kroz svoju dugu i krvavu povijest ostao vjeran Bogu i rodnoj Posavskoj grudi do današnjeg dana.

Na kraju misnoga slavlja uslijedio je domjenak kojega su i ovaj puta priredili vrijedni Garevljani za sve sudionike Svete mise.
 
I na kraju ne zaboravi da:

Ova zgrada opomenu šalje,
stani putniče, ni koraka dalje...

Tu je bilo zatočeno, golubova jato,
bili su za svoje, bili samo zato...

Pomoli se putniče, onda dalje kreni,
odavde su odvezeni, golubovi bijeli...

Na rijekama Bosni, Savi i šumama
s ognjem pakla oni su se sreli...

Fotografije pogledajte u našoj fotogaleriji ili klikom ovdje.