×

Warning

JFolder: :files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/stories/2023/sinija
×

Notice

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2023/sinija

Garevac
Typography

Vjernici Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije hodočastili su 30. rujna 2023. godine po 18. puta u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariju Bistricu. Među njima bili su i mještani Garevca, koji su svojoj Nebeskoj Majci u hrvatsko nacionalno svetište došli iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Europe.

sinija7

Ovogodišnje hodočašće bilo je predviđeno za 14. listopada, drugu subotu u listopadu, ali je premješteno na 30. rujna radi obilježavanja 25. obljetnice proglašenja blaženim sluge Božjega kard. Alojzija Stepinca.
U poslije podnevnim satima se molio Put križa a zatim je uslijedila već ustaljena praksa da Garevljani koji žive u blizini Zagreba dolaze na ovo hodočašće i donose hranu i piće.

Tako se i ove godine okupilo nešto manje Garevljana već prošle godine. Bilo ih je 80 iz okoline Zagreba i Marije Bistrice i 12 mještana iz Garevca, a Marko Kovač nasljednik pok. Ive Kovač, Hrga gril iz Sesveta uz Željka i Mariju Zelić ponovo su organizirali "garevačku siniju " na Mariji Bistrici.sinija14

Njima se i ove godine pridružila obitelj Tomislava Tonče Stanušić i braća Stanić koji pripomognu u radu, jelu, piću i kolačima, zatim su kolače i jednog odojka donirali Ivan i Sniježa Stanušić te Ana (Smrdanova) i Mato Mamuzić. Napomenut ćemo da je i ove godine 20 porcija ćevapa donirao Hrga gril, a u drugom odojku su sudjelovali svi pomalo.

Tako se i ove godina na garevačkoj siniji serviralo dva pečena odojka i 20 porcija ćevapa, raznih salata, ajvara a tu su se našli i kolači vrijednih Garevljana koji ih nikada ne zaboravi spremiti za ovaj dan.
Bilo je to druženje za pamćenje a organizator i ove godine nisu dozvolili da se i jedan Garevljanin s hodočašća i Marije Bistrice vrati gladan niti žedan.sinija18

OVU SU NASLJEDNICI GAREVAČKE SINIJE

Naši mještani se nadaju da će i sljedeće 2024. godine po 19 puta hodočastiti u ovo svetište i da će odaziv na hodočašće biti još veći, bogatiji i plodonosniji.

Za posavinu.org piše Mišo Perak
Fotografije dostavila Ružica Stanušić-Bagić

{jathumbnail off}

{gallery}stories/2023/sinija{/gallery}