Garevac
Typography

U Katoličkoj Crkvi za blagdan Kristovog rođenja Božić, vjernici se od davnina, uz ostalo pripremaju i posjećivanjem jutarnjih sv. Misa takozvanim zornicama. One simboliziraju budnost kršćana u vrijeme priprave za Božić, ali i na konačni Isusov dolazak na kraju vremena.

Taj običaj od davnina prakticira se i u župi Garevac. Lijepo je izjutra slušati žamor vjernika koji iz svih zaselaka dolaze na jutarnju sv. misu zornicu.
U došašću su svakog jutra zornice našem puku omiljene rane mise koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu a ujedno predstavljaju i neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna.
Sv. mise zornice se u župi Garevac mole po sljedećem planu:  ponedjeljkom, srijedom i petkom zbog  župnikovih obveza i odlazaka na terapiju u 16.00 sati dok su utorkom, četvrtkom i subotom zornice u 6 i 30 sati.
Svaki puta posjećenost je za naše prilike odlična jer otprilike preko dvadeset pet Garevljana dolazi na sv. Misu da se pomoli i to im je jedna od priprava za blagdan Božića kazao nam je župnik Filip Brajinović.
pocetak adventa 900 
Prošlih godina Garevljani su uveli i lijep domaći običaj te su svako jutro poslije sv. Mise išli u jednu drugu kuću na kavu i rakiju. Da li će se to i ove godine prakticirati na nama je da pričekamo i vidimo?
U svakom slučaju ovu ideju treba podržavati pogotovo u ovo vrijeme Došašća jer se i onako jedni od drugih sve više i više udaljavamo i zatvaramo u neke svoje "torove".
U vremenu Došašća pa i misama zornicama se pjevaju i adventske pjesme. Neke od poznatijih su: “Padaj s neba”, “Zlatnih krila”, “O Marijo, ti sjajna zornice”, “Poslan bi anđeo Gabrijel”, “Ptičice lijepo pjevaju”, “Visom leteć ptice male”. U tim adventskim pjesmama izražava se radost skorom dolasku Božića i potiče se vjernike, da se duhovno pripreme za blagdan Božića te se iskazuje štovanje Blažene Djevice Marije.
Ovo vrijeme došašća čini nam jedno raspoloženje iščekivanja, a još k tomu jutarnje zornice i sjećanje na djetinjstvo, snijeg i škripu bijeloga snijega pod nogama. Danas toga više nema, nema te bjeline koja nas okružuje, ali učinimo mi da i u našem okruženju bude sve prožeto i diše Isusovim dolaskom

Za Posavinu.org piše Mišo Perak