Garevac
Typography

GAREVAC - Na kraju smo vremena pokladnih karnevala, maškara, zabava, dana kada se mnogi transformiraju u druge, omiljene likove i uloge i tako, bar na kratko, pobjegnu od dnevne obveze, zaborave na probleme i ugodno se zabave.

U ove uspavane zimske mjesece u Garevcu nema posebnih novosti. Međutim danas, u utorak 05 ožujka 2019. godine, Garevac je dočekao zaigrane i spremne maškare ili mačkare koje glasnim uzvicima i pjesmom svake godine tjeraju zimske duhove i prizivaju proljeće te obilaze svoje rodno mjesto i pozdravljaju mještane.

mackare 1024
Tako je kostimirana grupa i ove godine prošetala Garevcom gdje su posjetili skoro svaku povratničku kuću, a domaćini su im rado udijelili: jelo, piće slatkiša ili pokladne krafne (krofne) a našlo se i nešto novca kojem naša kostimirana grupa uvijek unaprijed odredi cilj. Ove godine im je cilj da jedan dio novca daju časnim sestrama u župi Čardak za, a ostatak će uručiti za bogoslove u Sarajevu. Hvala im!

Nažalost u Garevcu nije tradicija, a mogla bi se i uvesti da se ovoj kostimiranoj grupi karnevala i maskenbala osiguraju i neke primamljive nagrade za najbolje maske pojedinca koji bi svojim maštovitim idejama privukli pozornost mještana, ali i zasluženo osvojili neku nagradu za svoju originalnost i inventivnost.

No, zabava i očuvanje tradicije su ipak u prvom planu!

Ove godine u kostimiranoj grupa su sudjelovali: Kaja Perić, Ruža Perak, Jela Perković, Ružica Stanušić „Kulenova“,Vlado Perković „lovac“ i dvojica mališana od Danijela Jagustin predvođena župnikom Antom.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak

 

{jathumbnail off}