Garevac
Typography

U četvrtak 11. travnja.2019. godine u Garevcu je svečano i dostojanstveno obilježena 27. obljetnica osnivanja 105. HVO postrojbe Modriča. U prvom redu naglasak je bio odavanja počasti poginulim, nestalim i umrlim kako Garevačkim tako i ostalim braniteljima ove postrojbe.

groblje

Za mnoge je to bio izuzetan dan susreta i zajedništva, molitve, polaganje vijenaca i sjećanje na sve poginule, nestale i umrle branitelje Domovinskog rata kao i one živuće s vidljivim i ne vidljivim ratnim ranama.
Svečanost je počela u 10:00 sati polaganjem vijenaca na groblju svetog Ilije u Garevcu u spomen na sve poginule i nestale pripadnike 105. brigade HVO, te moljenjem opijela pred centralnim križem, a ujedno je to i obećanje kako njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena.

Također ćemo napomenuti da je iskorištena i prigoda da se postavi kamen temeljac za gradnju spomenika svim pripadnicima 105. brigade HVO Modriča koji bi se trebao početi graditi na groblju svetog Ilije u Garevcu odmah poslije Uskrsa.spomenik imena

Sveta misa je služena u župnoj crkvi Marija Majka Crkve a nakon toga uslijedilo je zajedničko druženje i ručak za sve nazočne veterane i goste u Garevačkom Mjesnom domu gdje je održan i prigodni govor na kojem su se nazočnima obratili predsjednik Udruge 105. brigade HVO Mato Marić i drugi.

Izuzetno mi je drago da se ne zaboravlja dan kada je veliki broj naših mještana, ostavio oca i majku, suprugu i djecu, djevojcrkvake, školsku klupu i olovku, plug i motiku, livade i stoku i stali u obranu svoje svetinje i svoga Garevca.

Uzeli su pušku u ruke i ako je nikada nisu voljeli niti željeli, a mnogi od njih je do tada nikada u ruci nisu ni imali.

Bili su to mladi i ne iskusni momci te nisu znali što ih čeka. Nisu ni slutili da će uskoro gorjeti nebo iznad Garevca i drugih okolnih hrvatskih mjesta.

Išli su u rov, na kišu, blato, snijeg i sunce. Punili su pušku i pucali, branili povijest svoga kraja. Mnogi su bili ranjavani, izmučeni i bolesni. Mnoge su prijatelje i suborce mrtve ispratili bez škrinje i dostojnog ukopa.
Nisu ni slutili da će poslije proživljenog straha poniženja, nemoći i suza garevačka i kladarska zemlja biti natopljena krvlju garevačkih i kladarskih vitezova. Nisu ni slutili da zadaću koju su zadali sami sebi nikada neće izvršiti.sala

Ne ponovilo se nikada i nikome više.

Prisjetimo se i te subote, 11. travnja 1992. godine, dana kad su »pale maske« u Modriči, a koji je ostao povijesno zapisan od strane jednog našeg branitelja.

"U ranim jutarnjim satima, »njihova armija« izvršila vojni udar. Zajedno s postrojbama lokalnih Srba, paravojnim formacijama iz Srbije i pripadnicima Saveza komunista - pokreta za Jugoslaviju, zauzeli su sve vitalnije objekte u Modriči, među kojima i policijsku postaju. Nezakonito su razoružali i lišili slobode policijske djelatnike i pripadnike pričuvnog sastava nesrpske nacionalnosti te ih podvrgnuli višesatnom ispitivanju i psihičkom zlostavljanju.

Naoružani ljudi u vojnim odorama, borbena i vojna vozila bila su dio uličnog »dekora« koji je hrvatski i bošnjački puk trebao zastrašiti i prisiliti da budu pokorni i poslušni...

Svim braniteljima pripadnika 105. modričke brigade HVO čestitamo 27. obljetnicu postrojbe a obiteljima poginulih neka Gospodin podari dopunsku snagu da se s time lakše mogu nositi kroz život i sjećanja.

Ostale fotografije s ovog događaja pogledajteklikom ovdje.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak