Gradačac
Typography

d hrgoviGRADAČAC - Mada je nomađenje u Bosni i Hercegovini zabranjeno, ipak i dalje nomada sa stadima ovaca ima na pretek na teritoriju općine Gradačac, čemu ponajviše možemo zahvaliti Veterinarskoj inspekciji i policiji koji ne rade ama baš ništa na njegovom sprečavanju, čime ispoljavaju nepoštivanje Zakona ove Države i mogućnost širenja epidemije bruceloze.

I pored toga što nomadi svojim stadima ovaca neovlašteno ulaze u posjede i prave nenadoknadivu štetu na ozimim usjevima, još veći problem čine svojim nedoličnim ponašanjem, drskošću, neprimjerenim psovkama, bezobrazlukom, teškim uvredama na nacionalnoj osnovi, pa čak i likvidacijom.

Navest ćemo najsvježiji primjer iz općine Gradačac, koji se dogodio 23. veljače 2014 godine oko 14,oo sati u selu Hrgovi Donji na imanju Pave Ilić gdje su nomadi neovlašteno uveli stado od 200-tinjak ovaca i kada je došao mještanin Mijo Plavotić upozoriti ih da se udalje (jer je vlasnik posjeda na privremenom radu u inozemstvu i Miju je ovlastio da vodi brigu o njegovom imanju), nastupila je prava drama, kojoj je malo nedostajalo da se završi tragično, o kojoj nam u nastavku Mijo Plavotić priča:

„Mještani Hrgova Donjih su i ove godine kao i proteklih poslijeratnih godina na ovamo ponovno izloženi provokacijama kako od čobana koji vrše nelegalne ispaše na prostoru ove mjesne zajednice, lopova, veterinarske inspekcije, tako i od policije koja nesavjesno obavlja svoju dužnost. Kako sam i ranije upozoravao, policija ne odgovara svojim obvezama da zaštiti imovinu i sigurnost mještana, bilo to od kojekakvih provalnika koji kuće pljačkaju, te ulijevaju strah i nesigurnost ionako starim i nemoćnim mještanima, tako sam i danas bio uvjeren istoj toj raboti gdje nam čobani doslovce uvode stoku u dvorišta i terase nanoseći golemu štetu".

"Nije to samo riječ o materijalnoj šteti, nego, moralna i duševna, kada znamo da nema institucije kojoj bi se mogao obratiti, zatražiti zaštitu i već jednom završiti s tom dugogodišnjom agonijom. Ne znam da li policija ili vlast zbilja imaju tu namjeru da se svake godine opetuju jedni te isti problemi, zbog čega ih pitam na čijoj su strani. Bezbroj puta smo proteklih dva desetljeća prijavljivao neovlašteni ulazak nomada u privatne posjede, krađe i slično, no, većina naših zahtjeva je završila u kanti za smeće. Dokle"? - pita gospon Plavotić.

U razgovoru za Dnevno.ba navodi sljedeće:

"Šta činiti kad zateknete 200-tinjak ovaca koje gaze i uništavaju usjev, zasijanu travu na imanju, u dvorištu i oko kuće i da ovce seru po uređenoj terasi. Čobanskoj drskosti i bezobrazluku nije bilo kraja kada sam ih zamolio da se udalje s posjeda da za malo nije došlo i do fizičkog obračuna. Nakon što sam napokon uspio udaljiti čobana i njegovo stado s parcele, uslijedio je šok kada mi taj čobanin s puta prijetećim tonom uputi neoprostivu psovku koja će mi odzvanjati u ušima dok sam živ: „JEBEM VAM DJECU, OVO JE SVEJEDNO MUSLIMANSKA DRŽAVA".

Pa gdje to ja živim? Šta poručiti policiji i ostalim organima koji su dužni štititi imovinu i sigurnost svakog građanina bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost? Ako neće oni, onda primoravaju nas mještane da se sami organiziramo kako bi sačuvali svoje posjede, imovinu, sigurnost, identitet i dostojanstvo! Ne, nećemo dozvoliti da nas bilo tko više uznemirava na bilo koji način na našoj rodnoj grudi. Dosta nam je svega. I mi imamo podjednako pravo na Bosnu i Hercegovinu. Bosna i Hercegovina je i naša domovina" - poručuje Mijo Plavotić, mještanin sela Hrgovi Donji, jedinog hrvatskog sela koje je ostalo neokupirano u općini Gradačac u proteklom ratu.

I tada su ostali svoji na svom.

Ni Zoran Bikić, također mještanin Hrgova Donjih nije krio svoje nezadovoljstvo neovlaštenim ulaskom nomada u tuđe posjede i nasilničkim ponašanjem, kao i indolentnim odnosom nadležnih organa općine Gradačac prema ovim i drugim dešavanjima kada je u pitanju njihovo selo:

„Samo kod nas se može nekažnjeno ući u tuđi posjed napasati ovce i praviti šteta. Ovčari na našim njivama prave probleme već dugi niz godina a službe koje bi trebale da to spriječe ne rade svoj posao ilii možda i ne žele. Usvojen je Zakon na nivou TŽ i BiH kojim je definirano kako i gdje ovce mogu da se napasaju i u tome Zakonu sigurno ne piše da čovjek sa Vlašića ili ko zna odakle može ući bez odobrenja vlasnika u privatan posjed u Hrgove Donje i napasati ovce. Policija, inspekcijske službe i sudovi samo treba da urade svoj dio posla i problem je riješen ali kako vidim, ne rade svoj posao."

Po tko zna koji put su Hrgovljaci uznemireni drskošću kriminalnih grupa i lopova, sve su češće izloženi krađama i neovlaštenim ulascima nomada u njihove posjede i nanošenju štete, što dodaje i veću zabrinutost za sigurnost, no, nadati se da će ipak nadležni općinski organi napokon poduzeti adekvatne mjere te zaštititi imovinu i sigurnost ovih starih i iznemoglih građana, koji su prvi pretrpjeli napad neprijatelja na općinu Gradačac 1992. godine, obranili se i ostali svoji na svome.

Preuzeto s: Portal Herceg Bosna