Hrvatska Tišina
Typography

tisina 2013Dana 12. listopada 2013. godine župa HrvatskaTišina k. Bosanskog Šamca, proslavila je patron Materinstvo BDM. Na sv. misi okupilo se oko 300 osoba iz župe kao i susjednih župa. Sv. misu predvodio je fra Jozo Marinčić, definitor, ekonom provincije i gvardijan u Sarajevu, u suslavlju  sa 19 svećenika.

Pod misom nastupio je domaći zbor koji je animirao Marijan Oršolić. Sv. misi bili su nazočni: Predsjednik HSP BiH gosp. Zvonko Jurišić sa pratnjom  i Anto Đapić hrvatski političar. Sve je pozdravio domaći župnik fra Stjepan Živković: svećenike, redovnike, redovnice, predstavnike političkih vlasti općine Bosanski Šamac kao i susjednih općina, svoje župljane i vjernike susjednih župa.


Propovjednik je naglasio: „Pozvani smo da svijet učinimo boljim. Svijet trpi od gubitka temeljnih ljudskih vrijednosti koje su bitne za formiranje ljudske i vjerničke savjesti. Čovjek se odgaja u praznini srca, iz kojeg se rađaju mnogi nedostatci i manjkavosti. Marija, Majka Božja mnoge stvari nije razumjela ali se podložila volji Božjoj.

Velika je važnost majke za odgoj i rađanje djece, koja joj zadaća, kako vrijeme odmiče sve više izmiče. Majčinstvo je u 21 stoljeću sve više devalviralo. Za ovih zadnjih 30-ak godina u RH izvršilo je pobačaj oko 800.000 žena i majki. Ima puno razloga kojima se može utjecati da žena ne pobaci dijete. No, mnogi nagovaraju majku da pobaci jer im je svijest zamračena“, naglasio je propovjednik „Roditelji ne ostavljajte djecu same pred velikim, životnim odlukama.

Malo je dobra u nama vjernicima, ljudima pa ne možemo puno dobra prenijeti na druge. Naši su predci  lakše izlazili  iz problema, jer su imali veće povjerenje i vjeru u Boga“, završio je propovjednik.
Župa je 1991. godine imala ništa manje već 5 982 vjernika, a danas župa Hrvatska Tišina ima samo oko 400 vjernika u 160 kuća.

Ovo su sve posljedice rata 1992.-1995.godine  kada su srpski ekstremisti teško oštetili župnu crkvu, a zvonik minirali. Filijalne crkve u Gornjem Hasiću i Novom Selu teško su oštetili. Župni dom su opljačkali i uništili, sve Hrvate katolike s područja župe su protjerali. Danas tu stoji lijep župna crkva i župni ured sa pratećim objektima.

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali k. Odžaka