Hrvatska
Typography

Dioničko društvo Gorica proslavila je život Velike Gorice kao i 55 obljetnicu rada ove velike ugostiteljske tvrtke na čijem čelu već 20 godina stoji poslovni obrtnik Vlado Spajić koji dolazi iz Garevca u Bosanskoj Posavini.

Restoran Park, Svoga tela Gospodar, gostionice Zlatna ribica, Putnik, Kuglana, ali i niz drugih ugostiteljskih objekata koja su bila mjesto susreta u Velikoj Gorici i okolici imaju jednu zajedničku stvar - sva su bila pod zajedničkom upravom jedne goričke tvrtke koja je ovih dana proslavila 55 godina postojanja.

Dioničko društvo Gorica je prema svom današnjem obliku krenulo 1961. godine iz Ugostiteljskog poduzeća Odranski ribič. Kroz godine mijenjala su se imena, no srž poslovanja je oduvijek bila pružanje ugostiteljskih usluga odnosno turizam. Dovoljno je reći da je početkom devedesetih godina poduzeće zapošljavalo 165 radnika.

- Danas slavimo 55 godina, u Gorici je malo ostalo do bivših firmi, nema Slobode, Goričanke, Velkoma, DIP Turopolja, to su sve bile velike firme. I mi smo zahvalni dragome Bogu i svim kolegama koji su radili da smo opstali u ovoj tržišnoj ekonomiji, naročito u krizna vremena - kaže direktor poduzeća Vlado Spajić koji je na čelu tvrtke punih 20 godina, a dolazi iz Garevca u Bosanskoj Posavini.1

Poslovanje se odvijalo u 25 objekata, restorana, gostionica, snack barova i drugog, a iako su danas nestala neka od kultnih mjesta druženja u našemu gradu u tvrtci su ostale nekretnine kojima sada upravljaju drugi zakupci.

- Zadržali smo većinu objekata, to je bivši restoran Park, Bijela Ruža, Vuglec, Stari grad, Pivnica, u našim objektima danas radi preko 100 ljudi - dodaje Spajić.

Da su radnici na prvom mjestu pokazala je proslava povodom 55 godina rada na koju su pozvani bivši zaposlenici, a u sklopu koje je priređena i prigodna izložba s mnoštvom fotografija na kojoj su bivši radnici tražili svoja lica u mnogo mlađim godinama.

2

Posebno zanimljiv izložak bio je  i matična knjiga zaposlenih, u kojoj je svaki gost proslave potražio svoje ime, a u kojoj je posljednje ime radnika upisano pod rednim brojem 778 koliko je ukupno zaposlenika prošlo kroz tvrtku u svojih 55 godina poslovanja.

3

Veliki kapital poduzeće danas drži u nekretninama, a umjesto rasprodaje i  dalje se nastoji zadržati te širiti vlasništvo pa je tako u vlasništvu poduzeća cijeli početak Šetališta Franje Lučića. Na mjestu nekadašnjeg restorana Park planirana je bila gradnja novoga hotela, no direktor Spajić objašnjava nam kako su krizna vremena odgodila realizaciju takvoga projekta.

4

- Mi trenutno u Bijeloj ruži imamo 50 kreveta, 2 i 3 zvjezdice. Nismo odustali od gradnje hotela već odgodili.  Tamo 2009. godine imali smo već prijedlog ugovora o kreditiranju, no to je bilo toliko neprijateljski da nije bilo za potpisati. Vidjet ćemo, zakupci prostora još imaju ugovore dvije godine, ako se pripremi projekt i ne znači da potom neće biti novog hotela - otkriva Spajić.

Iza sebe imaju već 55 godina rada pa iako je današnji oblik poslovanja tek djelić onoga što je nekad bilo, za uspomenu ostaju sjećanja na sve fešte i durženja koja su se odvijala pod zajedničkim krovom hotelsko ugostiteljskog poduzeća Gorica.

Izvor: Nezavisni internet porta Grada Velike Gorice{jathumbnail off}

5

6