Hrvatska
Typography

Nekadašnji istaknuti pravaš i uznik srpskih kazamata dr. Anto Kovačević zastupnik u Hrvatskom saboru sudjelovat će na prvom obilježavanju Dana žrtava komunizma na Golom otoku.

anto kovacevic

Na inicijativu HSP AS bit će predloženo koalicijskim partnerima iz Domoljubne koalicije nakon pobjede na parlamentarnim izborima da se uvede obilježavanje ovog dana svake godine na isti dan. Ove godine obilježavanje održava se na Golom otoku dana 23.08.2015. sa početkom u 14,30 h. Jedan od govornika bit će i dr. Anto Kovačević.  

Dr. Anto Kovačević rođen je  u Adi, općina Odžak u Bosanskoj Posavini 21.03.1952. godine. Ulaskom u Hrvatski sabor kao istaknuti pravaš – starčevićanac u široj hrvatskoj javnosti ostao je prepoznat kao desno orijentirani političar.

Doktorirao je filozofiju u Beču. Za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima, 18.10.1981., uhićen je, saslušan i odveden u pritvor u Doboj. U montiranom političkom procesu dvojica bečkih studenata bila su prisiljena opteretiti ga optužbama. Ti su studenti povratkom u Beč međunarodnim institucijama i austrijskim vlastima iznijeli kako ih je na takve izjave prisilila komunistička vlast u SFRJ.

Amnesty International proglasila je dr. Antu Kovačevića »zatvorenikom savjesti« jer nije zagovarao nasilje u svom zalaganju za promjenu (ili poboljšanje) državnog sustava, te jer je osuđen zbog svojih mišljenja i govora. Kazna mu je izrečena na blagdan Sv. Iva¬na, 24.06.1982. i glasila je: 8 i pol godina robije te konfiskacija imovine. Nakon žalbe kazna je smanjena na 6 godina, te je dr. Anto Kovačević u zatvoru u Zenici bio do 1987. godine.

U političkoj karijeri ostati će upamćen kao predsjednik  HKDU-a. Dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašao je u razdoblju 02.02.2000.- 22.12.2003. U najviše predstavničko tijelo Hrvata ušao je sa pravaške liste iz V. izborne jedinice (Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županija).

Preuzeto sa službene stranice HSP-a dr. Ante Stračević{jathumbnail off}